20 април, 2024

Американският топ оператор на тръбопроводи за гориво Colonial Pipeline затвори цялата си мрежа, източник на почти половината от доставките на гориво за източното крайбрежие на САЩ. Това се случва, след мащабна ransomware кибератака. Продължителното спиране на линията ще доведе до скок на цените на бензинa преди пиковия летен сезон на шофиране. Това е потенциален удар върху американските потребители и икономика, показващ уязвимостта на енергийната инфраструктура, а същевременно и една от най-сериозните рансъмуер атаки правени до момента.

Това е не просто основен тръбопровод. Това е тръбопроводът,“ казва Ейми Майерс Джафе, професор по научни изследвания и управляващ директор на лабораторията за климатична политика.

Reuters предават, че Colonial превозва 2,5 милиона барела бензин на ден и други горива, през 8 850 километра тръбопроводи, свързващи рафинериите на брега на Мексиканския залив до източните и южните части на САЩ. Colonial обслужва и някой от най-големите летища в страната, с най-натоварен пътнически трафик.

Colonial Pipeline предприема стъпки за разрешаването на този проблем. Основният ни фокус е безопасното и ефективно възстановяване на нашата услуга и усилията ни да се върнем към нормална работа,“ се казва в изявление на Colonial.

Разследването на правителството е в своя ранен етап, но се спекулира, че хакерите са професионална киберпрестъпна група. Според източник на Reuters, става въпрос за „DarkSide„, известни с внедряването на рансъмуер и изнудване на жертвите. Но освен правителството и правните органи, от Colonial са ангажирали и фирма за киберсигурност, която да помогне на разследването.

Уязвимостите в киберсигурността се превърнаха в системен проблем“, казва Алгирде Пипикайте, ръководител на кибер стратегии в Центъра за киберсигурност на Световния икономически форум.

Освен ако мерките за киберсигурност не са включени във фаза на разработване на технологиите, вероятно ще наблюдаваме по-чести атаки срещу индустриални системи като нефтопроводи и газопроводи, или пречиствателни станции“, добави Пипикайте.

След като спирането беше съобщено за първи път в петък, фючърсите на бензина на Нюйоркската стокова борса се повишиха с 0,6%, докато фючърсите на дизела се повишиха с 1,1%. Тревогите за поскъпването са сериозни и от бранша съобщават, че всеки един ден, в който горивопроводът не работи, може да изиграе сериозна роля.

Това се случва месеци, след проблемът „SolarWinds“ и хакерските атаки, от които се разбра, че в продължение на почти година е наблюдавата кореспонденцията и дейността на голяма част от американската администрация. Първата половина на 2021 г. определено не започва с затвърждаване на доверието към киберсигурността сред сериозни институции и бизнеси в САЩ. Предстои да видим каква ще е развръзката и ще се отрази ли това на доверието към администрацията Байдън.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author