19 април, 2024

От днес започва регистрацията за участие в конкурса за учители „Дигитални новатори в образованието“ за 2021 г., организиран от БАИТ. Целта на конкурса е да отличи и насърчи добрите практики в използването на
дигиталното съдържание и по-широкото навлизане на информационните технологии в образованието, подпомагащи учебния процес във всички учебни дисциплини. Конкурсът търси учителите – дигитални новатори, преподаващи от 1-ви до 12-ти клас.

В конкурса могат да участват всички учители, обучаващи ученици от 1-ви до 12-ти клас по всички учебни дисциплини, включени в учебните програми на МОН. Всеки учител може да кандидатства или да бъде номиниран в една или повече категории, като при номинациите също се изисква попълването на всички полета на формуляра за кандидатстване, както и доказателствен материал в подкрепа на кандидатурата.

Регистрацията в конкурса става чрез подаване на Формуляр за кандидатстване, достъпен на http://www.bait.bg, а краен срок за регистрация е 04.06.2021 г. до 17:00 ч.

В подкрепа към кандидатурите:
Ще се приемат линкове към мнения, референции, коментари от ученици и родители във Facebook, LinkedIn, учебни платформи, получени по имeйл, резултати от тестове, видеоматериали, линкове към материали и видеоматериали. Конкурсът ще определи носителите на отличия в следните 4 категории:

1. Технологични иновации:

  • Приложение на ИКТ в цялостния обучителен процес – тестове, домашни, визуализация и примери;
  • Допълнителни технологични иновации – симулационни среди, автоматизация, генериране на уникални тестовете с еднаква степен на трудност (оценяване и индивидуализиране), проверка за авторство;
  • Използване на специални технологични средства в извънкласната дейност – 3D принтери, системи за проектиране с компютър /CAD системи/, виртуална реалност и др.

    2. Интерактивност при преподаването:

  • Ангажиране на ученици в подготовката и провеждането на учебния час;
  • Използване на специални средства – видео клипове, решения в помощ на дистанционното обучение и други;
  • Игри, викторини и други форми със състезателен елемент.
  • Учене чрез забавление с платформа, базирана на игри и построяване на различни светове, която насърчава творчеството, сътрудничеството и решаването на проблеми.

    3. Най-добра учебна програма с използване на информационни технологии:

  • Степен на усвояване на материала (сравнение на резултати от тестове с предишни години);
  • Консултации и индивидуална работа с ученици;
  • Възлагане на колективни проекти на учениците;
  • Метод за оценяване и отличаване (най-добър проект, решение на задача);
  • Обратна връзка от родители и ученици, коригиращи действия в методиката на преподаване;
  • Участие на учители в НП „Бизнеса преподава“ (чрез актуализиране на знанията и запознаване с примери от практиката за повишаване на практическата насоченост на преподаването и/или използване на специалисти от практиката като помощник-учители, гостуващи лектори).

    4. Мултиплициране на иновативните учебни решения:

  • Методически материали, подготвени за споделяне с други учители;
  • Подготовка на учебни материали, покриващи и допълващи учебната програма;
  • Многократно използване от други учители и/или училища.

Журито, което включва членовете на Управителния и Контролния съвет на БАИТ, ще отличи най-добрите кандидатури от 1-во до 3-то място в четирите категории. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в „ТехноМеджикЛенд“ на 29.06.2021 г.

Учителите, спечелили първо място във всяка от четирите категории ще бъдат наградени с парична награда от 1200 лв., осигурени от ТехноЛогика ЕАД, Дейта плюс ООД, ВиЕмУеър България ЕООД, Майкрософт България ЕООД, продукт за защита на персонални компютри ESET Internet Security, осигурени от CENTIO #Cybersecurity, ваучер за курс „Запознаване със системи за управление ресурсите на предприятието (ERP)“ от ERP Academy, безплатни лицензи за B2C продукта Acronis True Image 2021, предоставен от Акронис България ЕООД.

На класиралите се на 2-ро и 3-то място във всяка от четирите категории ще бъдат връчени различни предметни награди – 8 бр. продукти за защита на персонални компютри ESET Internet Security, осигурени от CENTIO #Cybersecurity, 1 бр. Education Win 10 Tablet с инсталиран образователен софтуер на MozaBook Clasroom, осигурен от КЕЙСИЕМ ООД, 8 безплатни лицензи за B2C продукта Acronis True Image 2021, предоставени от Акронис България ЕООД, 2 бр. Lenovo Miix D330 WiFi 10.1″ Celeron N4000 4GB RAM 64GB SSD Win 10 Pro 10“ таблет с клавиатура, осигурени от Контракс АД.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author