19 април, 2024

Броени часове остават до края на 2020 г., която остави множество смесени емоции за всички – от търговци, собственици на бизнеси, та чак до големите технологични компании. Едни от тях не усетиха по особен начин пандемията и запазиха нивата си, другите трябваше да се преструктурират, трети преминаха изцяло на дистанционен режим, за четвърти годината се оказа повече от добра и техните продукти бяха единственият начин всички да съществуваме, а пети за поредна година повдигаха спекулации около себе си и бяха поставени под зорък регулативен поглед. Някои дори напуснаха легендарната Силициева долина и преместиха своите центрове в Тексас – действие, може би било повратно за Big Tech индустрията в Калифорния.

Ето и 5 потенциални проблема, пред които всички Big Tech компании ще бъдат изправени през 2021 г. според изданието Forbes.

Най-напред е логично да продължи “преследването на вещици”, така да се каже, и да бъдат увеличени регулаторните предизвикателства пред Big Tech монопола и световно влияние. В случая и демократите, и републиканците въпреки мащабните си несъгласия, определено клонят в една посока и тя е, че големите компании имат прекалено много власт. Те са твърде големи и се нуждаят от много повече регулиране. Anti-trust искът към Facebook в края на годината е доказателство за това и вероятно само първото от потенциални други регулаторни политики, пред които Big Tech ще бъде поставен през 2021 г.

Второто предизвикателство върви ръка за ръка с първото, въпреки че ги дели един океан. Това е именно ЕС, който е фокусиран върху нови закони за големите компании опериращи на негова територия, а това ще е сериозен проблем пред Big Tech за 2021 г. Гигантите все по-често са изправени пред глоби и по-стриктен контрол и в случая ръката на Европейската Комисия може да бъде препъникамък за Apple, Google, Facebook и др. Както вече станахме свидетели през 2020 г., ЕС забрани на Facebook да трансферира данни на граждани на ЕС в САЩ. Това е от сериозно значение, като от социалната мрежа дори заплашиха, че могат да спрат доставката на своята услуга за Европейския съюз. Технологичните проблеми пред компаниите редовно се свързват с решаване на проблеми от софтуерно и хардуерно значение, но ето, че все по често придобиват костюми и вратовръзки. Това е тренд, който определено ще се задържи.

Трети изключително сериозен въпрос, който от Forbes определят, е този с наскорошните кибератаки срещу правителството на САЩ, за които то самото разбра месеци по-късно. Робърт Хакет от Fortune предсказва предстояща “дигитална пандемия” през 2021 г., а самото правителство все още не знае какви точно са щетите и какви биха могли да бъдат. Описва се, че това е най-голямата кибератака срещу правителството на САЩ.

Разследващите по киберсигурност се борят да оценят щетите, причинени от широко разпространено нарушение на американските федерални агенции и частни компании. Списъкът на засегнатите организации включва Министерството на финансите, търговията, вътрешната сигурност и държавните служби, както и Националните здравни институти и части от Пентагона, според последните новинарски доклади,” пише Хакет.

Изброените агенции са таргетирани в продължение на цели 9 месеца и се оказва, че атаката идва от Руските разузнавателни служби – наследниците на КГБ. Това определено ще е един от топ казусите в САЩ за 2021 г. и много неприятен подарък за встъпването на длъжност на Джо Байдън.

Четвъртият проблем не звучи толкова апокалиптично, колкото предните три, но все пак от Forbes смятат, че той ще е способността на технологичните компании да прогнозират точно търсенето на компютри и лаптопи за 2021 г. Това идва от 2020 г., когато явно доставчиците навсякъде бяха изненадани от голямото търсене на персонални компютри, вследствие на това, че много компании заложиха на ъпгрейд на своята техника, изпращайки служителите си да работят от вкъщи. Като допълнение на това, децата по света също преминаха в дигитално образование, а множество не разполагаха с необходимата апаратура за това.

Нарастването продължава да е силно и от Intel вярват, че търсенето ще продължи да е свръхсилно и през 2021 г.

Последният въпрос, който от Forbes засягат е свързан с потенциален ход от Китай към Тайван. Страната е много важна за технологичната индустрия, тъй като повечето компании, които извършват договорно производство, са със седалище именно там. Китайците определено имат интерес към национализирането на Тайван, като е рано да се каже дали това ще се случи скоро, но е ясно – интересът не изчезва вече десетилетия. Един такъв ход директно ще промени естеството на световната верига за доставки и може да създаде големи главоболия на всяка технологична компания, която използва базирани в Тайван производители. За пример можем да вземем тайванската Foxconn, която произвежда iPad, iPhone, iPod, Kindle, Nintendo 3DS, Nokia устройства, Xiaomi устройства, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One и др.

Както виждаме, през 2021 г. предстои да наблюдаваме с интерес случващото се на световния технологичен пазар, който е ориентиран около създаването на продукти, услуги, софтуери, платформи и т.н., но зависи изцяло от това как се хвърлят заровете на световната политическа Монополи сцена.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author