25 април, 2024

Проучванията и разработките, свързани с усъвършенстването на роботи винаги предизвикват интерес и може би за някои – смущение. Ето, че вече съществуват всестранно развити роботи – от такива, правещи хот дог, до такива, способни да участват в тежки военни мисии. Уменията им са разнообразни, но учените от Института по роботика Карнеги Мелън тестват една все още не толкова отъпкана територия – слухът и ориентирането спрямо него.

Базирайки се на това, че хората използват своя слух, за да се ориентират в света, изследователите решават да тестват доколко това умение е способно да бъде придобито и от роботи. Работата им е успешна, защото техният опит стига дотам, че всъщност робот успява да разграничи звукът на предмети, съдейки по това, че те са с различни пропорции и съответно издават различен звук.

Изследователите създават сериозна база от видеа и аудио записи на обекти, използващи се в ежедневието, които биват поставени в кутия, при чиито маневри, предметите се блъскат в стените. Принципът на този подход на самообучение на машината, може да бъде видян във видеото.

Както се вижда, когато предметът се удари в дадена стена, роботът осъзнава чутото и завърта кутията в срещуположна посока.

Лоръл Пинто, д-р в Института по роботика определя за забележително това, че са достигнали до ниво, в което, разбира се, роботът не може да различи синята от червена тухла, но може да установи, че нейният звук е различен от този на лъчица.

Експериментът на учените предизвиква сериозен интерес, като вече има финансиране от големи инвеститори в сферата на автоматизираните технологии – Office of Naval Research, организация, отговаряща за науката и технологиите на Военноморските сили на САЩ, а също така и DARPA – агенцията, осигуряваща финансирания на различни проекти, обект на интерес от страна на Департамента на отбраната на САЩ.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author