25 април, 2024

Tesla най-накрая ще достигне до така необходимото допълнение в сигурността, прибавяйки дългоочакваната двуфакторна автентикация. По този начин потребителите на автомобилите ще трябва да комбинират логин информацията си с код или да използват идентификатор, свързан с личното мобилно устройство – стъпка, която самият Мъск определи в своя Twitter като “срамно закъсняла”.

Двуфакторната автентикация, или 2FA се е превърнала в стандартна практика за почти всички най-големи световни технологични компании. Самият Мъск още през май 2019 г. спомена за появата на защитното допълнение, а през април 2020 г., каза, че 2FA е на етап “coming soon”, но ето, че потребителите стават нетърпеливи.

Все още не е ясна точната форма, която 2FA на Tesla ще придобие – дали чрез изпратен код на телефона на потребителя, или чрез SMS, изпращащ парола, която трябва да се въведе в отделен app.

Мобилното приложение на Tesla съдържа изключително много информация, свързана с температурата в колата, нивото на батерията и т.н., но освен това, самият автомобил се отключва чрез него, което може да доведе до сериозни проблеми за компанията, в случай, че има хакване.

Вероятно не е лесно да се пробие защитата на Tesla от една организирана атака или да се стигне до кражби на автомобили, но от друга страна, не трябва и да се забравя за миналогодишната ситуация, в която имаше бъг в приложението. А именно той доведе до побесняването на много хора, които не можаха да отключат автомобилите си в рамките на няколко часа. Именно поради тези причини – 2FA е доста добра опция и определено много клиенти на Tesla биха си отдъхнали.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,
Author