20 април, 2024

Microsoft обяви Pylance, нов езиков сървър за Python, чиято цел е да помогне на програмистите да напишат по-добър Python код и да подобри поддръжката на кода на IntelliSense и Visual Studio.

Свободно достъпна на пазара за Visual Studio, Pylance е приложение на протокола за езиков сървър и използва инструмента за проверка на статичен тип Pyright на Microsoft, за да предостави информация с богат тип. Разширението включва също редица автомати за завършване и проверка на типа, които позволяват заглушаване на популярни модули.

Според Microsoft, Pylance в крайна сметка ще замени езиковия сървър на Microsoft Python, първоначално пуснат през 2018 г. В момента Microsoft няма планове да го отваря, заяви програмният мениджър на Microsoft Савана Островски, който изключва използването на Pylance с трети редактори.

Pylance представлява драстично подобрение за Python опита в Visual Studio Code, на който екипът ни е посветил месеци работа. Новият безплатен езиков сървър предлага повишена производителност и много други функции. Поради това фокусът на нашия екип ще се прехвърли към Pylance, за да продължи да го развива„, допъни Савана Островски.

Освен предоставяне на информация за типа във подписите на функциите и при движение на курсора върху символи, Pylance предоставя и предложения за смарт импорт за налични и стандартни библиотечни модули.

Тагове: , , , , , , , , ,