25 април, 2024

Потребителите на браузъра Brave намериха повод да се усъмнят в сигурността при потребление. Оказва се, че при търсене на сайта за търгуване с криптовалути “binance.us”, Brave автоматично прибавя референтен код към уеб адреса. По този начин Brave Software може да спечели 20% от търговските такси за всеки новосъздаден акаунт чрез линка. Също така, с програмата си за препоръчване (referral program), Brave може да изплаща суми на потребители, спрямо това, колко души са успели да накарат да изтеглят браузъра. Но как се случва всичко?

Най-напред, казусът не е единствено с Binance. В GitHub хранилището на Brave могат да се забележат и други сайтове, свързани с търговия на криптовалути. Coinbase, Ledger и Trezor. Методът е следният – Coinbase могат да предложат на потребителите 50% от търговските такси на всички, които бъдат насочени към тяхната услуга, техния сайт. Недоверието към Brave Software се появява от това, че по този начин (използвайки програмата за препоръчване или referral program), може да се достигне до данните на потребителите. За пример, Coinbase предоставя “direct access to your campaign’s performance data”, докато Trezor – “detailed overview of purchases”. Съдейки по това, че повечето сайтове за криптовалути изискват снимки на лични документи, то опасенията за потенциален гаф са акуратни.

Съоснователят на Brave Software Брендън Айк, лично отговори на нападките в Twitter, като сподели, че Brave и Binance си партнират и допълнителният код е за разпознаване помежду им, не за разпознаване на потребителите. Отговорът се появи, след пост на потребител, който се оплака, че след написване на адрес “binance.us”, браузърът го е препратил към “binance[.]us/en?ref=35089877”.

Тревогата в случая идва изцяло от съмнения относно потребителското “privacy”. Само по себе си прехвърлянето на трафик към даден продукт или сайт не е нарушение, но е редно потребителите да са наясно. В случая, от Brave ще коригират проблема със следващия stable release, когато опцията “Show Brave suggested sites in autocomplete suggestions” ще бъде автоматично изключена, за разлика от сега.

Тагове: , , , , , , , , ,
Author