25 април, 2024

Linux Mint е една от най-популярните дистрибуции на Linux. Тя се базира на Debian Linux и Ubuntu. Сега програмистите на Mint, водени от разработчикa Климент “Клем” Льофебвър, отказаха поддръжката на софтуерната система за пакетиране на Ubuntu.

Snap, заедно със своите конкуренти Flatpak и AppImage, са алтернативни начини за инсталиране на приложения в Linux системи. По-старите начини за приложения на Linux, като системи за управление на пакети DEB и RPM за семействата Debian и Red Hat Linux, включват изходния код и твърдо кодираните пътища за всяка програма.

Макар да се използват десетилетия, тези традиционни пакети са проблемни за разработчиците. Те изискват програмистите ръчно да изработват Linux програми, за да работят с всеки конкретен дистрибутор и различните му версии. Те трябва да гарантират, че всяка програма има достъп до версии на конкретни библиотеки.

Както Алън Поуп, мениджърът на общността на Canonical за инженерни услуги на Ubuntu, обясни по време на срещата на LAS през 2019 г., “Това е повече насърчаване на разработчиците да дават своите пакети в ръцете на потребителите много бързо. Те не трябва да се притесняват от разпространението.”

Но Клем написа през юли 2019 г., че когато бе обявен Snap, това трябваше да бъде решение, а не проблем. Трябваше да се даде възможност за стартиране на по-нови приложения върху по-стари библиотеки и да се пусне трета – редактори публикуват своя софтуер лесно към множество дистрибуции, точно като Flatpak и AppImage.

Chromium не е празен пакет, който се инсталира snapd зад гърба ви. Това ще бъде празен пакет, който ви казва защо е празен и ви казва къде да търсите, за да вземете сами Chromium.” Освен това APT ще забрани инсталирането на Snap. Резултат на всичко това Linux Mint ще бъде без snapd.

Linux Mint 20, който е базиран на Ubuntu 20.04, ще излезе по-късно през юни 2020 г.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,