25 април, 2024

Саймън Стоун е водещ инженер на IBM Blockchain Platform в офиса в Хърсли, Великобритания. В представителството си на такъв, за него блокчейн технологиите са от огромно значение и дори – единственото логично развитие на връзката между технология и бизнес. 

Г-н Стоун, какво усещане Ви носят конференциите от Global Tech Summit?

Изключително хубаво е да виждам толкова много хора, дошли да научат за някои от последните технологии. Това дава шанс и на нас лекторите, да представим добре систематизирана информация, но и да отговаряме на директно зададени въпроси. Самият факт, че тези хора вече са дошли на дадена лекция, означава, че те са наясно с въпросната технология. Няма как да присъстваш на нещо напълно непонятно. По-добре е да отидеш на някоя лекция, вместо да ровиш в интернет. Този тип конференции предлагат богат избор. Ако се обучаваш вкъщи е възможно да не си кажеш – “днес ще понауча нещо за блокчейн”. Докато присъствайки тук, може да видиш, че има такава лекция и да я посетиш, т.е. все пак да се обогатиш по някоя тема. 

Можете ли да дадете пример за впечатляващ проект по който сте работил?

Мисля, че това определено е IBM Food Trust Network. Представлява блокчейн технология, чрез която се проследява пътят на храната от отглеждането във фермите, до продажбата в големи магазини като Wallmart. В момента разполагаме с демо, в което, ако хванеш кутия с картофено пюре, на нея ще има QR код. След като го сканираш, можеш да видиш цялата история на тези конкретни картофи, използвани за пюрето – от коя ферма пристигат, как са стигнали до дистрибуционния център, как са станали на пюре и т.н. Това всичко става чрез блокчейн и води до по-голяма безопасност в хранително-вкусовата индустрия, защото можем да проследим храната, която купуваме и с която се храним. 

Т.е. тази иновация може значително да елиминира сериозни проблеми в хранителната верига? 

Абсолютнo. Ако плъзне някой вирус или зараза, причинен от храната, както се случва, е трудно да се проследи първоизточника. От фермата може и да знаят коя партида с картофено пюре е проблемна, но докато се стигне до супермаркета, тази информация ще се изгуби и те няма да знаят какво точно да не продават. Докато сега, с блокчейн технологията, проследявайки всичко от фермата до върха на вилицата, можем да сме наясно какво да ядем и какво не. 

След като блокчейн технологиите навлизат все повече, какво трябва да знаем за тях предварително? 

Те имат възможността и ресурса да променят начина по който се практикува бизнес по целия свят. Всяка дейност, която извършваме, има връзка с други. Всички използваме имейли, бази данни, информация за транзакции. Ако тази информация се изгуби или бъде неправилно копирана, би било невъзможно да се проследи цялата документация. Блокчейн предоставя споделен за всички достъп до източника на истината – данните. По този начин никой не може да спекулира с тях. 

Кога можем да очакваме сериозното навлизане на блокчейн в по-широкоспектърни звена? 

Смятам, че в следващите две години наистина ще “отлети”. За момента всички сме изпаднали в блокчейн тръпка и вълнение. Но например, вижте какво се случва с криптовалутите – големи направени суми пари са способни да изчезнат. Поради тази причина доста компании са започнали да търсят блокчейн решения на свои проблеми, за да могат да подсигурят своя бизнес. Тъй като технологията ще навлиза все повече, сега е идеалният момент хората да започнат да се интересуват от блокчейн – след време всички ще го използваме.  

Интервюто проведе Пламен Михайлов

 

Тагове: , , , , , ,
Author