18 април, 2024

Луис Уиър е Директор на софтуерната разработка към Oracle – отговорност, която той избира с удоволствие. С годините натрупан опит споделя своето познание и като съавтор на технологична литература, както и редовен лектор по най-различни конференции като CodeOne, Devoxx, Java2Days, OpenWorld и други. 

Г-н Уиър, направи ми впечатление, че след Вашата лекция, доста хора се наредиха на опашка за подписване на книгата Ви и допълнителни въпроси. Повечето хора затварят лаптопите и си тръгват, докато при Вас бе различно… 

Да! Беше чудесно. Аудиторията е страхотна и наистина заинтересована, но това е нормално. Лекцията ми бе “Event-driven API strategies: From Webhooks to GraphQL Subscriptions”. Това не е много популярна тема, дори бих казал, че е абстрактна. Поради тази причина присъстващите няма как да не са увлечени, тъй като това са наистина задълбочени казуси – или се интересуваш, или не. Това е нова технология и в момента е все още “гореща”, така да се каже. 

Имате доста голям опит с лекции на най-различни конференции. Има ли тема, която Ви се е искало да обхванете, но не сте могъл? 

Много обичам да споделям опита си с различни хора от различни места. Разбира се, има неща за които бих искал да говоря, но не е имало възможност все още. Но всичко опира и до самите конференции, тъй като те спонсорират моите лекции, покриват разходите ми, следователно се очаква и е логично да говоря за тема, която обхваща интересът на конференцията. Така или иначе, каквато и да е темата, аз винаги гледам да съм максимално подготвен, колкото и време да ми отнема това. Все пак хората идват, отделяйки един час от своето време, за да научат нещо. Не искам да им губя времето и уважавам тяхното присъствие. Една лекция не отнема 5 минути все пак…

Темите са ориентирани около конференциите, но все пак сам ги избирате?

Да. Правя много сериозно проучване преди това, защото не съм тук да продавам продукт, нито да продавам себе си. Единствено искам да споделя моя опит с хората на базата на това, какво смятам че има значение за технологичния свят. Но и проблеми, които по моя преценка не са лесни за справяне сам. Индустрията се развива всеки ден, затова гледам да подбирам теми, които не са толкова популярни или такива, които имат нужда от демистифициране. Например комбинация от архитектура, прости примери и код. Балансът от трите е идеалния за една лекция. 

Ако се фокусирате само върху едното, няма да е полезно, защото е процес, обхващащ по-голяма структура? 

Абсолютно. Обичам да разказвам на аудиторията. Започвам като представям контекста на нещата и примери, аналогии от реалния свят, свързани с технологии. Това е стилът ми. 

В момента работите в Oracle, но преди това сменяте няколко различни работни места…

Да. Бил съм консултант, product developer, CTO и много други ИТ направления. Но след това взех решението, че искам да бъда отговорен за продукта и ето че в момента съм директор на отдел за разработка. Това е голяма отговорност. 

С какво компания като Oracle Ви обогати? 

Просто е различно. Като консултант гледах да бъда максимално бърз, защото това е естеството на работата – постоянно сменяш много клиенти и няма как да се бавиш. Клиентът плаща за времето ти и следователно очакванията са различни. Те постоянно ти задават много въпроси и очакват отговор. В разработката на продукт нещата не опират до това да имаш отговор на момента, затова мисловният процес е различен. Всичко е свързано с контекста на продукта. Това, което правя в момента не искам да пришпорвам като решение, защото съм отговорен за всичко. Докато като съветваш клиента отговорността не е толкова висока. Има разлика между това да си прасе и това да си пиле. Пилето ти дава яйцето, а прасето бекона. 

По какъв начин компания като Oracle поддържа дивелъпърската екосистема вътрешно и външно? 

Чрез Java Champions, например. Аз лично съм бил такъв. Това е много добра програма, която те спонсорират из света. От тази гледна точка съм бил много близо до Oracle като компания, преди директно да работя за тях. Те ми помогнаха, а в замяна очакваха от мен да говоря за технологиите им. Като цяло имат огромна екосистема от разработчици и ето, че аз работя за тях, но не съм на тази конференция, за да ги продавам. Тук съм, за да говоря за проблем и да споделя своето познание. 

Имате 17 години опит в сферата. Имахте ли ментор когато започнахте да се занимавате със софтуерна разработка? Или пък книга, която е променила перспективата Ви? Защото до момента сте автор на четири книги и реално, Вие менторирате много хора… 

Започнах от много малък и човекът, който ме запали бе чичо ми. Интересуваше ме електроинженерството. Занимавах се и с програмиране, но не толкова надълбоко. Чичо ми ме въвлече в hardcore програмирането – как да създавам изчислителни програми. След това беше много лесно да се пристрастя към тази професия. 

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , ,
Author