25 април, 2024

Никола Франкел e Developer Advocate, обикалящ света, промотиращ както технологията, така и продуктите на своята компания Hazelcast. Той има повече от 15 години опит в сферата, през които е пробвал какво ли не, но в крайна сметка е достигнал до своя фаворит – Kotlin, на който са проектирани почти всичките му проекти.  

За втора поредна година сте на конференциите от форума Global Tech Summit. За разлика от предната, разбрахме, че вече не се занимавате с консултиране.

Да, бях консултант доста дълго време и в даден момент започна да ми става скучно. Всяка методология е различна, всеки клиент е различен, както и всеки продукт. Но в края на краищата всичко винаги опира до това, че клиентът никога не знае какво иска и ти трябва много задълбочено да се опитваш да навлезеш в ума му. Освен това работих за доста компании, в които има много намесена политика, а аз самия не съм политически настроен човек. Интересува ме единствено технологията и ето ме сега – работя за компанията Hazelcast като Developer advocate. Работата ми е да посещавам конференции, да разговарям хора, да разбирам как те използват Hazelcast и какво можем да направим, за да им помогнем. 

Т.е. промотирате работата на компанията? 

Опитвам се да обясня на хората с какво се занимаваме и какви продукти предлагаме. Например работим по две неща – IMDG – In-memory data grid. Сега имаме и нов продукт, който се нарича Hazelcast Jet. При него имаме string processing, но всичко се случва in-memory, което прави нещата много по-бързи. 

Какви са техническите спецификации? 

Имплементацията е на Java, но имаме клиенти с Node.js, Python, C# и др. Можем да използваме всичко, имаме и Docker Images, които можем да използваме като фасада. 

В момента предпочитате Kotlin? 

Определено го предпочитам, да. Hazelcast Jet е написан на Java, но знам, че в Hazelcast има и други хора, които харесват Kotlin, затова го използвам за почти за всичките си проекти. 

Като човек, занимаващ се с различни технологии, бихте ли казал в коя посока се движи вятърът, така да се каже. Кое би имало преимущество в близко бъдеще за сметка на друго? 

Очакванията ми са да нямам очаквания. Всеки път когато кажа за нещо, че ще се случи или че е страхотно, накрая не се оказва така. За пример – преди години имаше технология, която се наричаше Flex. По това време имаше различни браузъри, на които JavaScript имплементацията не беше добра. Същото важеше и за HTML и CSS engine. Един вид, имаш един сайт, който искаш да видиш на различни браузъри и на всеки от тях изглежда различно. Беше страшно сложно, особено ако си Front-End разработчик. Та, Flex доведе и до Flesh, което позволяваше да създадеш свой UI чрез XML, след което да ги компилираш във Flesh и хубавото беше, че сайтовете изглеждаха еднакво на различни браузъри. Мислех си, че това е бъдещето и са решени всичките ни проблеми. Но тогава от Apple решиха да убият Flesh, защото хаби много батерията. С Flesh умря и Flex. Това е проблема, всичко е временно. Преди 3 години говорихме с учудване за Docker и ето – сега ако не знаеш за Docker, значи си пещерняк. Всички го използват. Иновациите задраскват предходните технологии. Затова в ИТ сферата не трябва да губиш темпо, иначе ще останеш без работа. Трябва постоянно да се запознаваш с новостите. За жалост не достатъчно хора го осъзнават. Не знам тук как е, но във Франция не всеки ходи на конференции, а ако ходят, искат да им е платено за това. Също така – ако конференцията е в събота – няма да отидат, защото тогава почиват. Първата ми международна конференция бе преди 6 години в Украйна. Точно след политическите събития. Конференцията бе в събота и имаше много хора. 

Може би, защото асоциират Източна Европа със следващата Силициевата долина. Имаме по-евтина работна ръка, а покупателната стойност на ИТ специалистите ни е изключително висока за стандарта ни. Затова всички започнаха да се интересуват от ИТ. Може би затова и в Украйна подхождат по този начин… 

Да, така е. Но определено има и нагласа. Защото ако си кажеш – “окей, винаги ще има кой да ми плаща”, може би няма да напреднеш. В Западна Европа нещата не са толкова добре. Говоря за Франция специално, но предполагам е същото и в Германия. Можеш да бъдеш Project Manager цял живот. Научил си си нещата още в училище, познаваш материята. Но ако искаш да бъдеш developer, то тогава ти трябва да се обучаваш постоянно. 

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author