24 април, 2024

Ако искате куче, но не ви се занимава с ежедневни разходки сутрин и вечер, то екипът на Boston Dynamics е изобретил идеалното решение за вас – робо-куче, което дори не оставя козина по дивана.

Екипът на Boston Dynamics е всеизвестен със своите забележителни разработки и ето, че вече официално една от тях може да бъде закупена. От екипа споделят, че помощникът може да бъде ваш на цена, по-малка от тази на един автомобил. За жалост не уточняват за какъв точно автомобил става въпрос, но кучето Spot може да се включи в някои индустриални дейности, улеснявайки работниците. 

За пример е даден строителният бранш, в който Spot може да пренася инструменти и строителни материали, да достига до труднодостъпни места, да картографира строителни обекти и други практични функции.

Spot може да носи тежест до 14 кг., както и да работи в температури от -20° до +45°C. Скоростта до която може да достигне е 4.8 км/ч и да работи за време от 90 минути. 

В началото, споменават от BBC, Spot роботът е бил финансиран от военните, като потенциален помощник на бойното поле, но в последствие от Boston Dynamics са отказали проектът им да бъде асоцииран с бойни действия.

Освен новината около Spot, от Boston Dynamics влязоха в центъра на вниманието преди няколко дни и поради друг техен проект – роботът Atlas. За разлика от четирикракия си партньор, Атлас е доста по респектиращ на външен вид, много по-тежък, а както вече е ясно и забележително подвижен.

Проектът по него е стартиран през 2013 г., като тогава едва се е движел, но съдейки по последното излязло видео с него, можем наистина да се надяваме машините да не се обърнат срещу хората в даден бъдещ момент. Забележителна е гъвкавостта и подвижността Atlas, по която разработчиците са работили и усъвършенствали в последно време. По всичко личи, че Atlas е способен да извършва задачи от много сериозна сложност. Той успява да балансира между горната част на тялото си, крака, ръце и глезени. Нещо, което му позволява да извършва толкова динамични движения. Можем да предположим, че Atlas роботът би бил страхотна охрана на заведение, поради респектиращия му вид.

Тагове: , , , ,