20 април, 2024

Нигерийският иновационен център CcHub ще придобие базирания в Найроби iHub, като по този начин двата хъба ще могат едновременно да работят заедно, но и ще запазят определена автономност. Босун Тиджани, изпълнителен директор на CcHub, ще стане CEO на двете обединени компании.

В основен план и CcHub, и iHub ще продължат своите дейности, с които са ангажирани до този момент, но целта ще бъде и да се разширят като присъствие на пазара. Това ще стане с разрастване на дейностите им в сферата на образованието, здравеопазването и въобще, административното управление.

Според Тиджани, освен повишаване на инвестиционния ръст на новия проект, обединяването на хъбовете ще създаде нови възможности за развитие както в Нигерия, така и в Кения, и Руанда. CcHub и iHub, работещи заедно, ще провокират по-голям интерес към Африка като технологична екосистема, както и ще доведат до по-голямо развитие на талант и ресурси, споделя Тиджани пред TechCrunch.

Големи компании като Facebook и Google вече си партнират с африкански компании и хъбове, и африканската екосистема се разраства. По данни на TechCrunch, от 2010 г. до момента, 170 са компаниите произлезли от iHub, чиито членове наброяват 16 000.

Хъбовете в цяла африка са 618, а IT сектори има в държави, в които, по вълната на стереотипа, дори не сме предполагали, че може да съществува технологичен пазар. Того, Сенегал, Мали, Уганда, Танзания и др. Най-многобройни са хъбовете в Египет, Южна Африка и Нигерия, със съответно 56, 80, 86 тех хъба.

Все повече компании намират резон да изнесат свои офиси на африканския континент. Въпросът е, могат ли африканските страни, където стандартът на заплащане е много по-нисък, да отвлекат компании от източноевропейския пазар за кадри?

Тагове: , , , , ,