25 април, 2024

По случай 90-годишнината на Департамента по спорт в Софийския университет, отборите по футзал искат да участват на международен шампионат в Германия. За целта са необходими партньори, които да помогнат на женския и мъжкия състав да изпълнят мечтата си да представят СУ на голям турнир. Един от организаторите на кампанията е програмистката Кармен Агопян. Тя ни сподели повече за отбора и турнира, заедно с нейния треньор д-р Николай Стайков бивш национален треньор по футзал. 

Д-р Стайков, как започна Вашата кариера в Софийския университет и как започнахте да тренирате женския отбор по футзал?

Д-р Николай Стайков: Преподавател съм в университета от 2011 г. и така се случи, че точно тогава стартираха състезание по футзал. Имаше готини момичета, които не бяха тренирали през живота си футбол. Но обичаха футбола. Това помогна за развитието на този отбор. Със своя ентусиазъм, своята енергия и преданост към отбора, успяха да ангажират новоприетите студенти. Лека-полека това прерасна в едно малко семейство. Постепенно си направихме традиция да ходим на големите форуми. Предстои турнир в Берлин, на който искаме да отидем и се нуждаем от средства, за да не се налага студентите да си ги плащат от джоба.

Кармен, как се случи да участвате в турнира? Имаше ли някакви квалификации?

Кармен Агопян: Избрахме този турнир, защото има много чуждестранни отбори. Всеки един университет може да се запише за участие в турнира и няма квалификации. Опитваме се да участваме всяка година в чуждестранни международни турнири и решихме тази година отново, под егидата на 90-годишнината на Департамента по спорт и 130-годишнината на Софийски университет, да представим университета на високо ниво.

Какво се включва в подготовката за един подобен турнир? Колко често трябва да се ходи на тренировки и има ли някакви режими?

Н.С.: Водим тренировъчен процес три пъти седмично, но все пак сме аматьорски отбор и нямаме специални режими. Студентите отделят от своето време – от лекции, от упражнения и дори от работа. Ако трябва да сложа нещата в рамка, те отделят голяма част от времето си на една страст.

Има ли участници, които са представители на IT индустрията?

К.: Три момичета сме от IT сферата, а останалите са от различни факултети. Едното момиче съм аз, другото момиче се казва Надя – и тя е в тази сфера. Ани Петрова също е част от отбора. И трите се занимаваме с програмиране.

Какво Ви е необходимо да бъдете част от това състезание и защо хората трябва да Ви подкрепят?

К.: Миналата година успяхме да отидем всички участници на турнира, който се проведе в Прага. От тогава до сега поддържам връзка с организаторите. Рамката ни е за 13 човека, като включва и треньора. Един отбор се нуждае от около 5000 евро да участва в турнира.

Какви ще са резултатите, които очаквате? Вярвате ли, че можете да стигнете до финал?

Н.С.: Вярвам, че момичетата имат голям потенциал. Достигали сме тройката в предишни години. Тенденцията е, че университетите, които участват в тези турнири, се подобряват все повече и повече. За нас това е предизвикателство. Това е силен турнир и можем да бъде трети, можем да бъдем и десети. Целите ни са високи и искаме да зарадваме университета по случай празниците. Както се казва “да се приберем като герои”.

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , , , , , ,