19 април, 2024

30 милиона долара бяха раздадени на световното първенство по компютърната игра Fortnite. Тази сума се оказа най-високата до този момент, раздавана на e-sport събитие.

16-годишният Кайл Гирсдорф успя да прибере цели 3 милионa, след като спечели турнира за солови играчи, побеждавайки стотици опоненти. Това може да се окаже прецедент и да промени бъдещото провеждане на електронните турнири. Мащабите са с големината на тенис събитие и по тази причина финалите се проведоха на пълния Артър Аш Стейдиъм, където се домакинстват мачовете от US Open.

Наградният фонд може да се мери без проблем и с други популярни спортове в света. Например, целият женски футболен отбор на САЩ, спечелил световното първенство, си раздели 4 милиона долара. Което не е много повече от сумата, спечелена от победителя в турнира. Но Fortnite безспорно е сред най-популярните безплатни онлайн игри в момента, като регистрираните ѝ потребители са около 250 милиона. В последните няколко седмици, 40 милиона от тях участваха в онлайн сблъсъци, като до финала достигнаха едва 100 играчи.

Всички те биват “спуснати” на самотен остров с единствената цел да оцелеят на кървавите, но и стратегически битки. За достигането до този кулминационен момент, организаторите от Epic Games, създатели на Fortnite, са похарчили общо 144 милиона за целия турнир.

И въпреки, че скоро се очаква рекордният награден фонд да бъде задминат от предстоящия през август турнир по Dota 2, Световното първенство по Fortnite е важна точка в развитието на турнирите по електронни спортове.

Припомняме, че през април месец, Принц Хари сподели мнението си, че играта трябва да бъде забранена във Великобритания, защото води до пристрастяване. Електронните спортове са по-популярни за британските момчета между 10 и 13 годишна възраст, отколкото бокс, крикет, баскетбол, моторни спортове и др. Тази забрана така и не се случи, като след обявените награди, дори е възможно нарастване на популярността.

Класираният на второ място в турнира по двойки британец Джейдън Ашман, спечелил 1.3 милион долара, е едва на 15-годишна възраст. Неговата майка неведнъж е опитвала да го откаже от играта, като дори има случай, в който побесняла и изхвърлила неговия Xbox. Но ето, че синът ѝ вече може да ѝ купи къща.

Тагове: , , , ,