18 април, 2024

Оказва се, че учените от Калифорнийския университет в Сан Диего виждат на по-далеч. Най-новото им изобретение може да се нарече в известна степен странно на този етап, но след като могат да изобретят нещо – защо пък да не го направят?

Контактни лещи, позволяващи на човешкото око да зуумва. Чрез метод, запаметяващ и измерващ движенията на окото (във всички посоки, дори и по време насън), учените изследвали генерираните сигнали при всяко едно променяне на позицията на очната ябълка. С използването на тази информация са създадени биомиметични лещи, които с приемането на електроимпулсите, успяват да променят фокусната си дължина. Зрението на човек не оказва влияние, което означава, че лещите се активират единствено на базата на импулсите. Задействането се случва при две последователни премигвания.

За изграждането на лещите, вместо органична материя, учените използвали тънки лейъри полимерни ленти, които в зависимост от електрическия заряд променят своята форма и могат да се разширят или свият, променяйки съответно и плътността на лещите. Това се получава, затова че в тъканите около човешкото око съществува електрическо поле и с поставянето на електроди в тази зона, може да се установи какво точно се случва при движението на окото.

Всъщност, много е вероятно след време, когато технологията се оптимизира, тези лещи наистина да бъдат полезни за множество хора с очни проблеми. Представяйки си, че четем книга, фокусът ще се променя и буквите ще изглеждат ясно. След това, повдигайки глава – фокусът ще се разширява. Абсолютно възможно е това изобретение да е предизвестителят на края на очилата.

Тагове: , , ,