19 април, 2024

Telenor стартира серия от практически тестове на 5G, като представи първия медицински преглед на пациент в България, извършен през новата технология. Прегледът беше проведен от проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов“, който се намираше в централата на Telenor в София, и проф. д-р Диян Енчев, началник “Травматологичен комплекс” в болницата, който преглеждаше от своя кабинет.

По време на събитието беше проведен първият публичен разговор през 5G мрежата на Telenor. Той се осъществи между изпълнителния директор на Telenor Джейсън Кинг, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и актьора Башар Рахал, които размениха идеи за следващите локации за 5G тестове.

Посредством различни демонстрации, телекомът ще изследва възможностите на новото поколение мобилна технология. Те ще бъдат специално подготвени, за да отговорят на специфични нужди в областта на производството, образованието, менторството, развлекателната индустрия и културата. Демонстрациите на 5G технологията ще бъдат проведени, освен в София, и на редица други места из страната. Те ще са свързани с виртуална реалност, стрийминг на видео съдържание и гейминг и ще са публично достъпни. За целта Telenor ще използва оборудване на Huawei, което включва фиксирана и мобилна базова станция, която може да бъде транспортирана на различни локации.

Най-видимите и осезаеми предимства на 5G технологията, спрямо достъпните днес, са значително по-високите скорости на достъп, практически моменталната връзка между две страни и по-високата надеждност на връзката.

Тагове: , , , , ,