18 април, 2024

SheTech Italy е асоциация, която подкрепя жените в технологичния сектор. Джулия Лоти е отговаря за комуникациите и партньорствата в италианската асоциация. Тя сподели как се развива сектора за жените в Италия.

Може ли да опишете средата за жените в италианския IT сектор?

В Италия, както честно казваме “gender gap” в IT сектора, е проблем, който трябва да се преодолее. Наред с темата за знанията в областта на информационните технологии се изучава и предметът STEM, който в Италия е на правилния път, но все още не е на нивото на много европейски страни, наши съседи. Поради тази причина се ражда SheTech Italy, асоциация със социална цел, която привлича жени, млади и стари, към STEM предметите.

Кои са някои от най-големите предизвикателства, пред които са изправени жените, които искат да продължат кариерата си в света на технологиите?

Да бъдеш жена в IT кариерите не е лесно, но със сигурност не е по-трудно, отколкото в миналото. Имаме много добри примери, за да се обърнем към Шерил Сандберг, главен оперативен директор във Facebook, Джини Ромети, главен изпълнителен директор на IBM, Мариса Майер, бивш главен изпълнителен директор на Yahoo. Това са всички международни примери, но също така и в Италия, имаме видни профили, като Барбара Коминели, главен оперативен директор на Microsoft Italia, Мирела Черути, мениджър в SAS Италия и т.н. Най-голямото предизвикателство е да вярваме в себе си до края. Ангажираността, проучването и желанието да се движат напред са основните съставки. Както SheTech Italia знаем, че все още предстои да извървим дълъг път, поради тази причина, ние сме толкова отдадени на развитието на жените в технологичния сектор.

Жените се нуждаят от специална политика срещу дискриминацията в техните компании?

В Италия няма написан закон за това, но през последните години много италиански компании са активирали специални програми на „Inclusion & Diversity“, за да постигнат възможно най-скоро баланс между различията между половете. В кодексите за поведение главата „Female Empowerment“ се усеща много.

Какви образователни възможности имате в софтуерното инженерство или други IT специалности в Италия?

Всички големи италиански университети предлагат отлични курсове за софтуерно инженерство, както в публичните, така и в частните университети. Възможен е достъп до целеви курсове, мастър класове, финансирани от компании за задълбочаване на знанията им при разработването на кода. Въпреки това, според нас, най-важното и значимо обучение е винаги на работното място – колкото е възможно да е по-практично.

В SheTech Italy също предлагаме няколко курса, фокусирани върху основните езици за програмиране.

Какви стъпки трябва да се предприемат, за да се привлекат повече жени в технологиите? Какви събития и планове имате предвид на SheTech Italy?

Подпомагането на техническите предмети вече се извършва в началното училище. Много училища се придържат към инициативи за кодиране, предлагани от асоциации и организации, посветени на този вид дейност.

По време на тези събития, деца от 7 до 17 години развиват софтуер в училище и се учат да кодират, разбират стойността на тази способност. SheTech Italy също предлага инициативи от този тип, организиращи дни на пълно потапяне в кодирането на всички нива на знания, от основите до най-напредналите нива. Например, организирахме семинари по JavaScript с eBay и по Phyton с Docebo.

Като цяло в Италия, дори ако университетските предложения са достатъчни, то „нашите” инженери са теоретично по-добре подготвени от останалата част на Европа, където практическата страна е по-слабо развита. Трябва да продължим да даваме много повече, за да имаме още възможности за работа, след като напуснем университета.

Бихте ли казали от собствения си опит … Виждали ли сте подобрения в многообразието през годините?

Абсолютно. През последните години, както беше споменато по-горе, често говорим за „различия между половете”, за „приобщаване и разнообразие”, „развитие на жените” и компаниите разбраха тази нужда отдолу, като инвестират бюджети в инициативи в полза на включването и разнообразието. Често организираме и закуски в технологични компании, където главните мениджъри и представители казват на нашата общност за техните стъпки към равенство и „Women Empowering“.

Какво най-много Ви харесва в настоящата работа? Какви технологии използвате за него? Пишете ли код?

В момента работя като дигитален консултант във водеща международна консултантска фирма, специализирана в технологични решения и програми за цифрова трансформация. Много съм доволна и за щастие никога не съм се чувствала дискриминирана, може би и заради моята личност. Аз не пиша код, завърших икономика, но трябваше да се науча да взаимодействам с разработчици и инженери.

Големите компании имат всичките си положителни и отрицателни страни, разбира се, това, което научих от моя път, е управлението на времето и сроковете, взаимодействието с другите и изграждането на екипа. Изучавам нови технологии, които да предложа на пазара – изкуствен интелект, блокчейн и IoT са най-повтарящите се теми в този период.

Какво би било Вашето послание към всички хора, които се опитват да влязат в технологиите?

Да продължат да проучват. Светът на технологиите е толкова широк и може да предложи толкова много възможности, че не можете просто да седнете, да гледате и да не правите нищо. SheTech Italy се опитва да предаде тези послания и ние правим всичко възможно, за да бъдем водач, способен да даде възможност на момичетата, учениците и работниците.

Завършвам с цитат от нашия президент, Лиза ди Сево: „SheTech Italy иска да бъде агент за промяна в италианския технологичен сценарий, предлагайки среда за сътрудничество, която прави жените все по-наясно и способни да се утвърждават лично и професионално.

Тагове: , , , , , ,