26 април, 2024

Почти няма човек, който да не е разбрал, че през последните няколко часа Facebook и Instagram крашнаха за много потребители по света. Макар че платформите можеха да се отварят и да се разглеждат, проблемите касаеха изпращането на съобщения в Messenger, публикуването на информация и достъп до допълнителни функции. Опасно за бизнеса се оказа нарушеното функциониране на рекламите в социалните мрежи – цели рекордни 14 часа!

WhatsApp беше тотално извън играта за потребителите от Парагвай, Индия, Бангладеш и Аржентина. Проблемите във Фейсбук не са напълно изчезнали и към този момент, потребител с nickname “Charmaine Ashenhurst-Barton” сподели: “Проблем при мобилното приложение. В бизнес страниците ми прозорецът “Магазин” е напълно празен и не ми позволява никаква интеракция. Не ми дава да публикувам като бизнес лице. На лаптоп – прозорец “Магазин” зарежда, но не ми дава да добавям нови артикули към магазина, както и да публикувам на бизнес страницата си”.

Ако искате да бъдете подготвени за подобни ситуации, ние ви препоръчваме да използвате DownDetector. Сайтът индикира, че проблемите са засегнали предимно Нова Англия, Тексас, Сиатъл, Вашингтон, части от Латинска Америка, включително Перу, Обединеното Кралство, Индия и Филипините. Потребителите са сигнализирали за нарушения в зареждането и от Канада, Лас Вегас и Турция.

Какво се е объркало?

В обръщение към Mirror Online компанията Facebook каза: “Наясно сме с проблемите, които претърпяват приложенията от фамилията Facebook. Работим по разрешаване на проблема, но можем да потвърдим, че не е свързан с DDoS атака”.

Е, тъй като информация липсва, ние можем да ви предложим няколко любопитни конспиративни теории за случилото се.

Конспиративна теория #1

Понастоящем се води разследване за сделките на Facebook за предоставяне на данни на трети лица. Дали е възможно това да е причината мрежата да претърпи уж “неочакван проблем”? По този начин компанията отпраща послание към всеки бизнес, който съществува благодарение на благодатта на Facebook- “Имате нужда от нас”. Дали пък скоро няма да бъде отправено съобщение, адресирано директно до президента Тръмп, с което хората ще се надигнат, ако на Фейсбук не бъде дадена амнистия.

Конспиративна теория #2

Медийно затъмнение! Помислете само колко хора използват Facebook и Instagram като главни (а понякога и единствени) източници на информация. Новината на деня е, че световните социални мрежи не работят. Това е идеалното време да прикриеш нещо, че даже и цял държавен преврат. 😉 Нещо повече, по последни сведения през последните 24 часа полицейските служби по цял свят са умолявали хората да спрат да ги призовават и да сигнализират на властите, че платформите на работят. Сега, ако бяхте достатъчно умни, за да извършите мащабен държавен преврат през последните 14 часа, не бихте ли искали да държите ченгетата заети достатъчно дълго, за да свършите смяната на системата? 😀

Конспиративна теория #3

Руските хакери са виновни! Каквото и да става и когато не можем да си обясним нещо – руските хакери са виновни. Сигурни сме, че нашата теория е благодатна за спор между крайни русофили и русофоби, за които в основата на всичко се крият САЩ и Русия.

Конспиративна теория #5

Меркурий е ретрограден. Това е другата версия на “руските хакери са виновни”, която е подходяща за всички фенове на зодиите, асцендентите, дата, час, секунда на раждане и прочее…

Конспиративна теория #4

Някой е разгневил Спагетеното чудовище и то сега си отмъщава за целия този спагетен код, който неверните са изписали през последната година. Заслужихме си го!

Тагове: , ,