26 април, 2024

Борислав Бояджиев е личен треньор на Тервел Пулев, както и съдружник в Спортен център Пулев. Той е треньор от 1995г., когато е бил треньор на мъжкия национален отбор по бокс и старши треньор на младежкия. Неговите боксьори са печелили над 20 европейски, световни и олимпийски медали.

От какво се състои тренировката по бокс за начинаещи?

Задължително се започва с едно леко загряване, за да се приготви мускулатурата и тялото за интензивността на работата, която ни очаква. Някъде около 15 минути се правят общи упражнения с цел да се вдигне вътрешно телесната температура, която пък от своя страна подобрява вискозитета между мускулното триене. Така влакната стават по-еластични. Обикновено хората, които се занимават любителски със спорт, извършват през деня различни видове дейности или някои от тях дълго време са седели на едно място. Мускулатурата се е свила и необходимо да се порастегне малко, за да се подготви да не се допуснат нежелани травми при по-резки движения.

Така че тренировката започва със загрявка в зависимост от нивото на начинаещия. Предимно започват обучение от заставане в бойна стойка, т.нар. Гард – позицията, която е необходим, за да могат да изпълняват всички удари с минимална подготовка, без да издават намеренията си на своя партньор или противник. А в същото време самата дума “guard” означава “пазя”. Заставайки в гард, така те са и много добре защитени. Следващата част от обучението е придвижване в бокса. То е малко по-различно от тичането и ходенето. Боксът е по-сложно координационен спорт и не е свързан с естествените движения, които изпълняваме през деня. Няма нищо общо с пълзене, ходене, бягане. Там позицията е малко по-различна и придвижването също.

И след като сме добре запознати с бойната стойка и придвижването, първият основен удар, който започваме да учим е левият прав. Или въобще прав удар с предстояща ръка, в зависимост от това дали е прав гард или обратен гард т.е. коя е силната ръка. Когато учим правия удар, разбира се, трябва и да се защитаваме от него. Учим най-елементарната защита като за начало, която не изисква свръх рефлекси и владение на тялото, прехвърляне на тежестта от крак на крак и т.н.

В общи линии процесите са дълги. Не се става боксьор за един ден. По телевизията изглежда, че хората, които се занимават с бокс го правят с лекота и то наистина е така. Но в очите на мнозинството изглежда много лесно и си мислим, че всички можем да го направим. Да не забравяме, че тези хора от телевизията тренират от 12-годишни и го правят по 6-7 часа на ден. Колкото време му е необходимо на един боксьор да стане добър IT специалист, толкова ще е необходимо на един IT специалист да стане боксьор. Не бива да подценяваме нито едните, нито другите. Но в общи линии има три етапа на обучение – начално разучаване, затвърждаване и последен етап – усъвършенстване, който трае вечно.

А как се определя нивото при начинаещите? Кога сме готови да се пуснем на ринга?

Ако някой дойде, първото нещо, което трябва да направи един добър треньор е да се запознае с двигателната култура, координацията на човека, защото при всеки тя е различна. Това е нещото, което и аз самият правя и изисквам да правят моите помощници в Спортен център Пулев. След това започваме с по-простите елементи. След това вървим от просто към сложно. Голяма част от тренировките, които правим са с партньор, това е условен бой или дирижирано от треньора упражнение. Например, разделя двойката на номер 1 и номер 2. Единият бие ляв прав, другият се защитава от левия прав. Когато вече достигнат ниво по-свободно да изпълняват тези елементи, по преценка на треньора тези хора могат да бъдат пуснати след 3 месеца тренировки на по-свободно, но пак под контрол. Все пак не е целта да се причиняват травми или да се наранят. Целта е да се усвоят движения, да се подобри реакция, бързина на мисленето – едно от най-важните неща в бокса. Аз винаги съм разделял бързината на три вида – на единичното движение, бързина на мисълта и бързина на реакцията. Ако една от тези бързини куца е зле. Боксът развива много други качества – вниманието, концентрацията.

Колко често трябва да се ходи на тренировки и защо?

За един любител нормалната честота на трениране е между 3-4 пъти седмично, защото ако се пропуснат големи периоди се забравя. Това е нещо, което трябва да упражняваш по-често. Както артистите ходят на репетиции, така и спортистите ходят на тренировки. Това е нашата репетиция – да се затвърждава движението, да се подобрява връзката между мозък и мускул и така да се изгражда правилният двигателен навик. Накрая без да се замисляш да правиш всичко от самосебе си, за да стане инстинкт. Това нещо иска постоянство. Но 12-14 пъти в месеца е нормалният брой.

IT специалистите тренират ли бокс?

Имам приятели IT специалисти и с течение на времето много IT специалисти се запалиха и всички са с различен успех. Не на всеки му се получава да бъде изключително добър. Това зависи от времето, което му отделяш, така и от таланта, който имаш. Много хора от IT сферата посещават нашия център. Това което ми споделят е, че те така си почиват и сменят средата. Забравят за какво са мислили преди да влязат в залата. Защото тук вниманието им е насочено към коренно различна дейност и това рефрешва паметта.

Кои са най-новите технологии в бокса? Какво си наблюдавал по света?

В България са малко развити. Но имаме една програма с едни датчици, които се слагат в бинтовете на ръцете. Това се свързва чрез bluetooth към таблет, лаптоп или телефон. Но на телефон дава много по-малко показатели. Брои ударите, интензивността и силата. Това ми носи информация, особено когато играят в подготвителния период, когато сме навлезли в сериозната работа. Тази по-специална физическа работа е като игра на чувал, на круша. Там мога да проследя силата и скоростта. Примерно при 10 рунда тренировъчно занимание се вижда с каква честота и с каква сила се нанасят ударите. Следи се какво трябва да пипнем и кой колко се е натоварил.

Отделно от това, Английската федерация заедно с Университета в Шефилд разработиха много сериозна програма. Тя се нарича DataBoxing. Тази програма снима тренировъчното занимание и дава информация като статистика за най-често използваните удари, най-често използваните защити, колко от ударите с каква сила влизат. Така прави пълен анализ и чрез тази база данни можем да изградим стратегия срещу противника, който имаме. За съжаление, тази програма в България не съществува. Националните ни волейболни отбори я ползват, тяхната се казва DataVolley, но и ние сме я ползвали. Помага, но не е същото като информация. Важно е да се направи нещо такова за бокса и ако някой има интерес от IT сферата в България, ще е много полезно.

В Германия пък имат уреди, с които анализират ударите. Там се стъпва на една платформа и засича как са поставени краката, по какъв начин се правят ударите, колко е пулсът на боксьора. Използват се много технологии, особено в професионалния бокс.

Развиват ли се видео игрите за бокс?

От видео игрите имаше една Fight Night, която беше само за PSP. Докато летя в самолета си пускам играта, за да си тренирам боксьор и да си правя мачове. Боксовите игри въобще нямат нищо общо с реалността, защото аз играя FIFA постоянно и тя се разви страшно много. От 2006-та до сега всичко при футбола стана много по-действително. Докато при бокса, няма все още толкова добри. Имат добър замисъл, като това да взимаш един боксьор докато е млад, да го изградиш, след това победите му да носят пари, с тези пари купуваш треньори, условията за тренировка са по-добри, рингът изглежда добре и момичетата, които показват рунда ги има. Близо е до реалността. Но графиката все още не е добре пипната. Очакваме новите игри.

Какво е посланието ти към IT специалистите?

За хората, занимаващи се с технологии, боксът е тренировка за тялото, но преди всичко и за ума, защото двете неща не се сблъскват, а се допълват. В залата имаме опция за всеки.