25 април, 2024

В бъдеще вашето предно стъкло ще може да се превръща в гигантска камера, заснемаща всичко случващо се по пътя. Всъщност всеки прозорец в дома ви ще може да се превърне в камера. Това ще бъде възможно благодарение на електротехническите и компютърни инженери от Университета в Юта, които са открили начин да създадат камера без оптика, при която всяко обикновено стъкло или прозорец може да се превърне в обектив.

Професор Раджеш Менон твърди, че всички камери са разработени с идеята хората да могат да гледат и дешифрират снимки. Но какво би станало, пита той, ако можехме да разработим камера, чиито снимки могат да бъдат анализирани от компютър чрез алгоритъм.

Ако нормален сензор на цифрова камера (например такъв за мобилен телефон или SLR камера), е насочен към обект без обектив, ще получим неясно, пикселизирано изображение. Но дори тази бъркотия съдържа достатъчно цифрова информация за откриване на обект, стига компютърната програма да е правилно обучена как да го идентифицира. Нужен е просто алгоритъм за декодиране на изображението.

В поредица от експерименти Менон и неговият екип от изследователи правят снимка на логото на университета – “U”, както и видео на анимирана стик фигура, като и двете са изобразени чрез LED борд. След това евтин сензор на камерата е свързан към една от страните на прозорец от плексиглас – насочен към прозореца, докато лампата е поставена пред стъклото под ъгъл от 90 градуса от предната страна на сензора. Полученото изображение от сензора на фотоапарата, с помощта на компютърния процесор, изпълняващ алгоритъма, е картина с ниска резолюция, но определено разпознаваема. Методът също така може да продуцира full-motion видеоклипове, както и цветни изображения, казва Менон.

Приложенията на камерите без обектив са почти неограничени. Те могат да бъдат вградени в дома например по време на строителство, като прозорците могат да се превърнат в камери. Друго практично приложение е за очилата с добавена реалност, като това ще намали обемът им. При сегашните AR очила камерите трябва да са насочени към очите на потребителя, за да проследяват движението, но с тази технология те биха могли да бъдат поставени отстрани на обектива, за да се намали размерът. Предното стъкло на колата може да има няколко камери по краищата, за да улавя повече картина. Самата технология може да се използва и за биометрични скенери, които обикновено функционират на база камери, насочени към окото.

Оттук нататък Менон и неговият екип ще развият системата, като ще се фокусират върху 3D изображения, по-висока резолюция на цветовете и фотографски обекти в обикновена домашна светлина. Текущите му експерименти включват правене на снимки на самоосветлени изображения от светлинен панел.

Източник: unews.utah.edu