19 април, 2024

Частен ученик от Мелбърн, който многократно е прониквал в защитните компютърни системи на Apple, е изправен пред наказателни обвинения, след като технологичният гигант сигнализира за пробива във ФБР.

Тийнейджърът, чието име не може да бъде назовано по правни причини, нахлува в мейнфрейма на Apple от дома си в предградията вече няколко пъти в рамките на година. По думи на неговия адвокат, причината за престъплението е, че тийнейджърът е страшен фен на компанията.

В четвъртък Детският съд обяви, че подсъдимият е изтеглил 90GB защитени файлове и е получил достъп до клиентски сметки. Според обвиненията 16-годишният е разработвал компютърни тунели и онлайн системи за заобикаляне, за да прикрие самоличността си. При проверка в къщата на момчето са разкрити редица хакерски файлове и инструкции, запазени в папка, озаглавена „Hackney Hack Hack“.

Адвокатът заяви, че клиентът му е станал толкова известен в международната хакерска общност, че дори да представянето на детайли от делото, може да го изложи на риск. Главният прокурор призна, че Apple е „много чувствителна към публичността“ по тази тема. Австралийската федерална полиция е изкарала заповед за обиск в дома на тинейджъра през миналата година, съобщи съдът.

„Бяха открити два лаптопа на Apple, а серийните номера съвпаднаха със серийните номера на устройствата, нахлули във вътрешните системи“, каза прокурорът. Освен това са били иззети мобилен телефон и твърд диск, а IP адресът напълно съвпада с търсения.

„Целта е било дистанционно проникване във вътрешните системи на компанията.“ По-нататъшен анализ установи, че ученикът успешно е осъществил достъп до „authorised keys”, като част от своето престъпление.

По време на разпита тийнейджърът съобщил на полицията, че „мечтае“ да работи за Apple.

Източник: TheAge

 

Тагове: , ,