20 април, 2024

Atlassian Sofia съществува от 2015г., а броят и продължава да расте до днес. Боряна Тодорова разказа какво е да бъдеш лидер на потребителска група и защо си струва да обогатяваме своите контакти и познания с посещения на мийтъпи.

Представете ни софийската Atlassian потребителска група

Софийската Atlassian потребителска група съществува от юни 2015г. Тя е факт благодарение на помощта на Atlassian, които са видели, че има нужда и смисъл от подобно community. За тях е важно потребителските групи да си останат независими от партньори. Като общност ние функционираме с идеята да обменяме опит и да споделяме идеи

Atlassian Sofia е съставена от трима лидери и близо 200 мембъра. Около двадесетина души средно посещават нашите събития редовно. Хората, които идват на нашите мийтъпи са от различни компании и със сигурност можем да кажем, че се радваме на diversity. Имаме както мъже, така и доста жени, имаме и хора, които пътуват специално от други градове, за да посещават срещите ни. Един от нашите участници дойде специално от Варна, където по-късно организирахме също събитие, тъй като забелязахме, че там определено има интерес. Членовете на общността са разнообразни –  QA, support, project managers, програмисти, като хората варират в зависимост от темата на събитието. Както и самото портфолио на Atlassian е за такива разнообразни tools за управление на проекти и съпорт линии. При нас имаме специалисти от малки и големи компании, както и хора, използващи софтуера за лична употреба и улеснение.

Какво означава да бъде лидер на технологична общност?
За мен е истинско удоволствие да съм лидер. Това понякога е доста забавна отговорност. Организирането на подобни срещи е свързано с много интересни занимания и преимущества. Често получаваме големи пратки с готини тениски и други подаръци. Лидерите разполагат и със специални покани със запазени места за годишния summit, който предстои да бъде в Барселона. Всъщност всички ние сме фенове на Atlassian, които вярват, че от продуктите има полза и се радваме да помогнем за разрастването на общността и познанията.

Как протича един ваш мийтъп и защо си струва да организирате срещи?
Мийтъпите ни се състоят след края на работния ден и обикновено изчакваме определено време, за да можем всички да се съберем и регистрираме. Имаме време за networking, последвано от презентация или друг вид формат за обмяна на информация – например open space дискусия. Обменяме новини, интереси. След презентацията имаме Q&A сесия и време за разпускане с пица и бира.

Главната полза от нашата потребителска група е обменът на знания. Без практика нещата не могат да се случват, а ученето от чуждите успехи и грешки е много важно. Консултантският сървиз е доста скъп, а ние подсигуряваме винаги поне двама експерти, които да присъстват и отговарят на всички въпроси. Имали сме хора, които споделят как точно са имплементирани конкретни процеси и това се е оказало нещо полезно за техните колеги. Включването при нас е абсолютно безплатно, очакваме всеки желаещ.

Кога ще се състои следващият ви мийтъп?
Следващата ни среща ще се състои на 16 август и ще бъде посветена на JIRA. Един от презентиращите ще бъде експерт, който живее във Франция и е у нас за кратък период от време. Той ще ни разкаже за последните новости в JIRA софтуера на Atlassian – за cloud и за сървър. Очакваме да сподели интересни подробности около обновленията, които той вече е изпробвал.

Истината е, че мийтъпите в София се получават доста добре, и са сполучливо организирани. Хората търсят наличие на групи и се водят от интереса си, усещат, че присъствието им е полезно. Общността ни се разраства с всяка среща. Ние лично се стараем да се събираме всеки месец, на различни места. Бихме искали да организираме събития и в другите големи градове като Варна и Пловдив

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,