19 май, 2024

В очите на повечето хора, хакерите са митични същества, които пишат бързо по клавиатурата и в рамките на минути успяват да свалят цели правителства. И въпреки че този образ е резултат от много холивудски виждания, ние ви представяме топ 10 филма за гении програмисти, които си заслужава да бъдат видяни.

  • Mr. Robot (г-н Робот) – Вълнуващият трилър представя хакерската версия на Робин Худ, който се опълчва на капиталистическия свят.

 

  • The Matrix (Матрицата)– Любимият на много хора филм описва свят, в който така наречената Матрица е изкуствена реалност, създадена от машини с цел да умиротворят, подчинят и използват човека като източник на енергия.

 

  • Hackers (Хакери) – Филмът проследява експлойтите на група от гимназиални хакери и тяхното забъркване в конспирация за изнудване в рамките на корпорация.

 

  • Untraceable (Непроследим) – Разбиращ от технологиите сериен убиец показва бруталните си убийства на собствен уебсайт, като съдбата на всеки негов трофей е в ръцете на публиката. Колкото повече посещения има сайта, толкова по-бързо умира жертвата.

 

  • War Games (Военни игри) – Млад мъж намира ключ, с който да проникне във военен централен компютър, в който най-вероятно се съдържа план за започване на Третата Световна война.

 

  • Who Am I – Kein System ist sicher (Кой съм аз – Нито една система не е защитена) – Бенджамин, млад немски компютърен факир, е поканен да се присъедини към подривна хакер група, която иска да бъде забелязана на сцената в света. Те поразяват мълниеносно и със своята арогантност, стават забавление на цяло едно поколение

 

  • The Fifth Estate (Петата власт) – филмът, посветен на интернет-сензацията Уикилийкс и създателя й Джулиан Асанж.

 

  • Hacker (Хакер) – Алекс е млад украински имигрант, който поддържа родителите си като върши незаконна работа по интернет. Най-добрият му приятел е дилър на черния пазар и помага на Алекс да правят пари. Кира, която има чувства към Алекс, е къртица работеща за федералните.

 

  • Live Free Or Die Hard (Умирай трудно 4.0) – Нюйоркският детектив раздава правосъдие от старата школа на ново поколение терористи, чиято масирана компютърна атака върху инфраструктурата на САЩ заплашва да блокира цялата страна навръх Деня на независимостта.

 

  • Open Windows (Отворен Прозорец) – Ник е фен на актрисата Джил Голдарт и е редактор на нейния неофициален сайт. Той печели конкурса с голяма награда – вечеря със звездата след представянето на новия й филм. По време на онлайн репортаж от презентацията, който се излъчва чрез сайта на Ник, звънецът звъни и човек представящ се под името Корди, му съобщава, че вечерята е отменена. Ник дори и не подозира, че той е пионка в една подготвена игра, целта на която е убийството на Джил.
Тагове: , , , , , , , , , , , , ,