19 април, 2024

Ново проучване установи, че общите WiFi сигнали могат да се използват като система за сигурност в обществени заведения – училища, музеи и стадиони. Изследователите са използвали WiFi устройство с две до три антени за откриване на обекти, което успява да сканира предмети в обикновена раница с точност 95%.

Оказва се, че най-обикновените WiFi сигнали биха могли скоро да се превърнат в евтин инструмент за сигурност и откриване на химикали, бомби и оръжия. Ново проучване от университета „Рътджърс“ – Ню Брунсуик показва как безжичните сигнали могат да проникнат в чанти и да разкрият точните размери на опасни обекти или да изчислят обем на течности.

„Това би могло да окаже значително влияние върху обществената защитата от опасни предмети“, казва един от съавторите на проучването Yingying Chen. В сравнение с традиционните системи за сигурност, изследователите казват, че методът им за откриване намалява разходите за скрининг на сигурността, лесно се сглобява и избягва досадното навлизане в личното пространство, което се налага при отваряне и инспектиране на лични вещи.

Разработената система използва WiFi устройство с две или три антени – една, която да предава сигнали и една, която да получава. Системата може да открива и анализира сигнали от твърди предмети като оръжия, алуминиеви кутии, лаптопи и батерии. Също така може да изчисли обема на течности като вода, киселина, алкохол и други химикали, с цел да види дали съдържат експлозиви. За изследването системата е тествана с 15 вида обекта и шест типа чанти, като резултатите са 99% точност за опасни предмети, 98% за метал и 95% за течност.

Администрацията по сигурността на транспорта в САЩ изпробва и технология за проверка на контролно-пропускателни пунктове, която ще позволи на хората да използват своя пръстов отпечатък като форма на идентификация. Това би могло да се окаже краят на бордовите пропуски, тъй като агентите по сигурността ще имат възможността да сравняват сканираните пръстови отпечатъци с наличните в базата данни.

Източник: DailyMail

Тагове: , , , ,