25 април, 2024

Борислав Борисов е главен оперативен директор на УлтраПлей. Технологичната компания е с фокус върху онлайн гейминг индустрията, маркетинг и разработка на продукти. В нашата рубрика “Топ мениджмънт” г-н Борисов разказа за ръководните предизвикателства в игралната индустрия и разкри кои са успешните лидерски практики.  

Г-н Борисов, разкажете малко повече за себе си. Какво е да си COO на компания като УлтраПлей?

Вече повече от 10 години работя в сферата на онлайн игралната индустрия. Опитът ми в индустрията се простира от покер, казино, спорт, бинго до все по-популярните електронни спортове.

Втората ми специализация е в сферата на Човешките ресурси и организационното развитие. Занимавал съм се в редица сфери на Човешките ресурси, сред които лидерство, развитие на екип, коучинг, психометрия, смесено обучение, управление на представянето, организационна култура, ангажираност.

От 2015-а година допринасям за развитието на УлтраПлей на позицията Главен оперативен директор (COO). Да бъда COO в българска компания, която същевременно е световен лидер в игралната индустрия, е сравнимо с усещането да си един от капитаните на спортен отбор или такъв по електронни спортове – едновременно отговорност, чест, сбъдната мечта и приключение всеки ден.

Предвид развитието на организацията ни и извършването на преход към среден бизнес, компанията се фокусира върху усъвършенстване на процесите на всяко ниво. УлтраПлей празнува два важни повода – 2 години от създаването на офиса в София, както и увеличаването броя на служителите до 70 души. След 6 месеца се очаква те да наброяват трицифрено число. Това означава, че основният ни фокус в момента е изграждането на гъвкава и ефективна организационна структура, допълнена от agile работни процеси и практики, заедно със страхотните млади и будни хора в компанията.

Какви са предизвикателствата пред топ-мениджър като Вас и пред компанията?  

В една разрастваща се компания, работеща в изключително динамична сфера, всеки трябва да допринася във всеки един аспект. Основно предизвикателство за мен е да бъда едновременно лидер, мениджър и изпълнител. Да преоткривам себе си всеки ден заедно с израстването и променящите се нужди на организацията. Основната мисия, с която идваме всеки ден на работа, аз и колегите ми от мениджмънт екипа, е да показваме посоката, в която вървим като организация. Независимо колко растем и колко се променяме като бизнес, организационната ни мисия и визия остават едни и същи и ние трябва да продължаваме да ги живеем всеки ден.

Предизвикателствата, които стоят пред организацията са: да се създаде среда, в която хората да се чувстват професионално предизвикани, ангажирани и оценени. Ние работим във високотехнологична индустрия, в която иновациите се случват непрестанно. За да сме на върха, трябва да продължаваме да иновираме. Ние сме се доказали в това нееднократно, като сме първите в индустрията, които представят Биткойн като средство за залагания още през 2012-а година, както и въвеждаме залозите върху най-широката гама от електронни спортове в света на онлайн игралната индустрия. Нашият CEO Марио Овчаров и Директор на трейдинг отдела Петър Иванов са творци с визия в този аспект.

Какви са основните качества, които трябва да притежава всеки успешен мениджър?  

В днешния VUCA (volatile, uncertain, complex, ambiguous) свят, успешният бизнес ръководител трябва да е трансформационен лидер и да вдъхновява служителите, за големи успехи посредством примера и силата на личността си. Отдавна са отминали дните, в които мениджърите знаят най-добрия и правилен път напред. Днес те трябва да го откриват в сътрудничество с техните съотборници. Способността да се наблюдава отстрани, непрестанно да се развива и променя спрямо нуждите на организацията и екипа му, същевременно оставайки верен на ценностите на организацията и себе си. Успешният мениджър трябва да поставя екипа си и неговото развитие над всичко останало. Лидерът е скелет. Екипът са неговите мускули.

Каво трябва и от какво НЕ трябва да се страхува мениджърът?

Мениджърът трябва да се страхува от комфорта. От увереността, че е открил най-добрия начин и придържането към него. Да бяга от стагнацията. Не трябва да се страхува да говори за ценностите си и да се разкрие като човек. Не трябва да се страхува да смени сферата. Може и да звучи като американски филм за Уолстрийт банкер, който отваря зоопарк, но е истина. Изследванията показват, че ще имаме средно 5-7 различни кариери в живота си.

Какви иновативни технологии като платформи и средства за разработка прилага УлтраПлей в разработката на своите продукти?

УлтраПлей е иноватор не само в продуктите които създава, но и в своите HR практики и работни процеси. За пример ще дам успешния модел, в който вярваме – agile HR и използваме scrumban процес на работа в отдела.

Когато става въпрос за иновативни технологии и платформи, аз съм изключително горд от нашите Главни технически директори, които водят напред отдела по разработка на продуктите на компанията – Веселин Караманов и Илкер Кариманов. Поради самата природа на индустрията ни – феноменално количество данни в реално време, през няколко типа бизнес платформи до мониторите на нашите клиенти, всяко изпълнение е жизнено важно. Фокусът на иновациите ни е  асинхронната комуникация, сървър клиент както и фронтенд като цяло, където залагаме на React, Redux и SASS и прилагането на всеки нов ъпдейт в почти реално време.

Можем ли да кажем, че електронните спортове са бъдещето, което ще измести световния фокус от реалната игра на терен?

Твърдо да. В човешкото ДНК е да играем. През хилядолетията играенето остава константно, а това което се променя са игрите. Интернет, VR вече създават новия игрален елит. Основните причини, поради които електронните спортове си пробиват път напред са достъпност и непрестанна еволюция.

В УлтраПлей развиваме потенциала на електронните спортове и залаганията върху тях поради огромния интерес, който расте с всяка изминала година – както от фенове, зрители и ентусиасти, така и от професионално заети в индустрията отбори, мениджъри и брандове.

За сравнение броят на феновете на електронни спортове в световен мащаб ще достигне до 165 милиона през 2018-а година, като се отбелязва растеж от 15,2% с всяка следваща година. Друг интересен факт е, че хората, които гледат електронни спортове отделят около 8 часа на седмица в игра на електронни игри, докато гледат телевизия едва 4 часа.

От друга страна в електронните спортове се създава близост между играчи и фенове – както като комуникация, така и достъпност – при тях имате възможността да видите играта през очите на любимия си атлет (само си представете да изпитате футболен мач през очите и ушите на Лионел Меси).

Електронните спортове се променят непрестанно с всяка нова версия на играта, като при традиционните спортове промяната отнема изключително дълго време.

Какви са основните мотиви да работите по проекта за въвеждане на криптовалута eGold? Как биткойнът повлия на онлайн гейминг залаганията?

еGold е криптовалута за залагане на електронни спортове, базирана на Ethereum Блокчейн технологията. eGold има за цел да обедини феновете на електронните спортове по целия свят като предложи лесен, бърз и надежден начин за залагане на едни от най-популярните и предпочитани електронни спортове, сред които Counter Strike: Global Offensive, League of Legends, DOTA 2, Hearthstone, World of Warcraft и много други.

eGold позволява на общността, обединена около електронните спортове да изпита ново и по-впечатляващо изживяване от залаганията, като същевременно ще работи за развитието на цялата екосистема, базирана на криптографска сигурност.

Гордеем се и с факта, че УлтраПлей е първата компания в онлайн игралната индустрия, която адаптира Биткойн като разплащателно средство, когато криптовалутата не беше така популярна както е днес. Депозирането с Биткойн определено носи ново игрално преживяване на потребителите, като се отличава с бързина, надеждност. Интегрирането на Биткойн внесе сериозна иновация в игралната индустрия и тенденцията за неговото развитие в сферата се запазва и занапред.

От какви IT специалисти се нуждае вашата компанията, за да разработи успешно своята визия за бъдещо развитие?

Търсим хора, които ценят нашите ценности и споделят нашата визия за бъдещето. Визията ни е свързана с това да бъдем световен лидер в предоставянето на онлайн платформа за залагания и коефициенти за електронните спортове. А ценностите ни включват: качество, откритост, принадлежност, обучение. Търсим хора, които жадуват да са най-добрите в това, което вършат и преследват тази цел ежедневно. Търсим хора, които искат да оставят отпечатък върху онлайн хазартната индустрия. Търсим хора, които вярват в огромния потенциал на електронните спортове. Фокусът ни на търсене в момента пада върху кандидатите, в следните технологии – React и .NET.

Какви качества трябва да притежава един добър и успешен разработчик или ИТ професионалист?

Три са качествата, които трябва да притежава:

  1. Ефективен комуникатор с не-програмисти
  2. Любопитство и неутолим глад за знания и умения да ръководи и планира собственото си развитие и кариера
  3. Адаптивност

По Ваши наблюдения, промениха ли са се очакванията и предпочитанията на клиентите към онлайн игралната индустрия?

Социалните медии премахнаха разстоянието между компании и клиенти в спортните  залагания и тези на електронните спортове. Скоростта на залагането драстично се увеличи, като се намали времето между залог и неговото изплащане, което е огромно предимство за потребителите. Спомням си как преди 10 години, в своята roadshow презентация, Изпълнителният директор на една от големите компании в индустрията сподели радостта си от това, че залозите на живо почти достигат тези преди началото на спортните събития. Днес, клиентите не само искат да залагат на живо – те търсят бързи пазари с изплащане на няколко минути.

Освен това се създават и много нови залози, които правят вълнението от играта още по-голямо. Социалните платформи сближават компаниите и техните клиенти. Да поискаш от някой букмейкър коефициент за изгонването на Моуриньо от резервната скамейка на откриващия мач за сезона този уикенд вече не е научна фантастика.

Предизвикателствата в социалните медии пък не са нещо ново и необичайно, а напротив. Все повече компании организират масови предизвикателства за последователите си в социалните медии.

Какви са плановете Ви за развитие на УлтраПлей и на екипа на компанията?

Основна цел на организацията ни е да продължи предоставянето на иновативни концепции в сферата на електронните спортове, чрез въвеждането на много персонализирани и бързи възможности за залагане, както и да се разширят технологичните решения, които предоставяме на индустрията и клиентите ни по целия свят. Плановете ни за разрастване включват и стъпването на нови пазари, както и споделянето на нашия опит и познание в сферата на залаганията онлайн – както на традиционни, така и на електронни спортове. От страна на развитие на Човешките ресурси имаме план да удвоим екипа в рамките на следващата година с млади съмишленици в ИТ, Маркетинг и Quant отделите.

Оставаме верни на организационната си култура да бъдем вълнуваща компания, в която работата е предизвикателно приключение с agile работен процеси и практики.

 

Тагове: , , , , , ,