22 февруари, 2024

Петко Петков е главното действащо лице зад идеята “ZaraLab” – комбинация между работно място и хакерспейс. В старозагорското IT пространство можете да срещнете млади хора, заредени с много енергия и свежи идеи. Петко ни разказа повече за хардуерната работилница и предстоящите технологични събития в лаб-а.

Кога и как се зароди идеята за ZaraLab?
Идеята съвсем естествено се зароди от нуждата от такова място. Помня, че докато все още бях част от екипа на една от големите старозагорски софтуерни фирми, често с екипа обсъждахме проблема с липсата на млади и мотивирани хора, които да се занимават с високи технологии, а и като цяло липсата на ИТ общество в района. Видяхме какво се случва и в други градове и до някаква степен последвахме добрите им практики. Около година ни отне, за да се решим да се впуснем в това приключение и официално от лятото на 2015-а насам го развиваме.

Каква е целта на проекта и как той спомага за развитието на IT общността?
ZaraLab е интересна комбинация между споделено работно място и хакерспейс, в който различни хора могат да работят, да участват в различни нетуъркинги, да обсъждат идеи и да творят. Целта ни е да ги накараме да бъдат предприемчиви. Да създават нови, високотехнологични бизнеси тук, в Стара Загора, като им осигуряваме една неформална среда, в която всеки допринася за развитието на цялата екосистема, докато се забавлява.

Организираме безплатни събития на актуални теми, като често на гости са ни експерти от различни области, които не само разказват за лудите неща от своето ежедневие, но и мотивират местните бъдещи предприемачи.

Какви са хората, които обединява пространството и как мястото помага за реализацията на техните проекти?
Млади, усмихнати и в крак с новите технологии. Дизайнери, програмисти, хардуерни инженери, предприемачи. Момчета и момичета, които искат да движат света напред. Почти във всички случаи, това са хора, които си имат постоянна работа или собствен бизнес, но и използват мястото за офис, за срещи или за конкретна дейност в работилницата. Средата, която създаваме, ги мотивира да се колаборират по различни проекти или да си помагат в определени ситуации. Да обменят знания и добри практики.

Разкажете ни за нещата, които се случват във вашия хакерспейс и хардуерна работилница.
В нашия лаб актуалната тема е „Интернет на нещата“, домашната и сградна автоматизация, умните градове и „Индустрия 4.0“. Изследваме различни видове комуникационни технологии, микроконтролери и модули. Създаваме и тестваме прототипи. В последните месеци създадохме наш LoRa модул, който е лесен за ползване, дори и от най-малките „лабъри“, но същевременно достатъчно добре изпълнен, за да е надежден и лесно да се прилага в конкретни случаи в града ни. Създадохме няколко напълно функциониращи системи, една от които е за мониторинг на запрашаването на въздуха в градски условия и в реално време, чрез автономни станции за замерване. Все още в процес на разработка – комбинираме агрегираната информация с изкуствен интелект и правим персонална прогноза на всеки, който използва мобилното приложение на тази система. Идеята на разработките ни е да бъдат полезни и безплатни за гражданите на нашия град, а същевременно да генерират приход от чужди пазари, но най-вече да покажат на практика как се използват конкретни технологии, за да се реализира един високотехнологичен проект и да се превърне в успешен бизнес, дори в град като Стара Загора.

Разбрахме, че е около ZaraLab се е зародила една идея за развитието на LoRa мрежата в Стара Загора. Споделете ни малко повече за нея.
ZaraLab е и мястото, в което често се събира групата на TheThingsNetwork в Стара Загора. IoT общество, което в световен мащаб има над 40 000 специалиста, които се грижат да осигурят LoRaWAN свързаност в повече от 350 града по света. Самата технология позволява крайните устройства да прехвърлят информация на много големи разстояния, като изразходват изключително малко енергия.

През изминалата година, с общи усилия успяхме да осигурим LoRaWAN свързаност над Стара Загора и така поставихме града ни на световната карта. С изпълнението на този проект завихрихме процеси, които могат да се определят като експоненциална иновация, тъй като приложенията на технологията са наистина много, а в света има нужда от нови решения или фирми, които да предлагат продукти и/или услуги, базирани на LoRaWAN. Така Стара Загора освен безплатна мрежа за комуникация на „нещата“ се сдоби и със среда за разработка, която всеки може да използва, за да създава собствени решения, базирани на LoRaWAN технологията и има реална възможност да ги продава на световния пазар. И макар не всички съграждани да са наясно какви са монетарните и немонетарните ползи от тази мрежа, то извън града ни получихме много позитивни оценки за работата си тук. Стара Загора беше включена в годишния доклад на EDIT – партньорство между „България може“ и Google, като град с условия за развитие на IoT бизнеси, както и получихме специалната наградата на първия „IoT adventure forum” в категория “Общество”.

Какво е следващото технологично събитие, което да очакваме в ZaraLab?
В ZaraLab ни предстоят много и интересни събития. Мога да ви издам, че в средата на септември на гости ще ни бъде част от екипа на първия изцяло създаден в България спътник, за да разкаже от първо лице – какво как и защо „ЕндуроСат Едно“. На 20 октомври, за трети пореден път, ще сме домакин на Europe Code Week.

Смятате ли да доразвивате идеята “ZaraLab” и по какъв начин ще се случи това?
ZaraLab винаги ще се развива и въпреки трудностите показваме многократно, че именно новите технологии са „правилният път“, като успешно прилагаме все повече дигитални решения на практика.

Разработваме наша академия, която е на фокус и все още не сме реализирали. Предстои ни изграждане на нова платформа, която освен да улесни ползването на нашия спейс, да е информационен източник за местния ИТ бизнес, както и маркетплейс за продуктите и услугите в сферата на IoT, които създаваме. Плановете ни са да развием организацията до степен, която да осигури функционирането й, дори когато нас ни няма.

 

Тагове: , , , , , , , , ,