20 април, 2024

Само да започнем да конструираме сложен робот като луноходите на NASA ни е нужен опит в областта на машиностроенето, разработката на софтуер и електрониката. Сега студенти, любители и ентусиасти могат да научат за тези умения и да разберат как да се изгради такъв лунен роувър, използвайки плановете и инструкциите от проекта Open Source Rover на Лабораторията за реактивно движение (JPL).

След успешното кацане на “Curiosity” в Калифорния, JPL построи по-малък образователен модел на роувър, наречен ROV-E. Той беше използван като образователен инструмент за ученици от гимназията, студенти и широката общественост. Това е луноход, който може да бъде донесен в класни стаи, музеи и училищни събития, за да демонстрират роботичните принципи от първа ръка.

Тъй като ROV-E са доста скъпи и сложни за изграждане, инженерите на NASA проектират модел, който може да бъде сглобен от части от масовия пазар само за 2500 щатски долара. Така че хората, които се интересуват от изграждането на собствен роувър, могат да започнат още сега.

Тук ще намерите повече информация за частите, от които се нуждаете.

 

Тагове: , , , ,