29 май, 2024

 Happy SysAdmin Day!

 

По случай празника на системните администратори ви представяме Владислав Георгиев, управител на NS1 – първата хостинг компания в България. Владислав има 16 години опит в този бранш. Той сподели какво е да си системен администратор.

Коя е най-хубавата част от професията?

Най-хубавата част е възможността да създаваме иновативни решения, с които да помагаме на хората, така че те да получават по-голяма стойност за парите си и в същото време да са доволни от своето хостинг решение. Създаването на иновативни решения за хостинг сферата е най-интересното нещо за мен.

Как се става системен администратор?

Един системен администратор трябва да умее да инсталира, конфигурира и да поддържа сървъри, да може да отстранява проблеми, свързани с тях от всякакво естество – както хардуерни, така и софтуерни проблеми. Всеки се развива спрямо разнообразието на подсферите на системната администрация в зависимост от това, което му харесва и го вълнува. Аз имам късмета да работя това, което обичам и затова работата не ми тежи. От години работя по 12-16 часа на ден, защото ми харесва. Ако се интересувате, в NS1 имаме подходяща стажантска програма.

Какво не знаят хората за системните администратори?

Всички гледат към системните администратори като на “извънземни хора”, които имат специални сили и умеят да решават всякакви проблеми, свързани с компютри. Това, разбира се, е като всяка една друга професия. Трябва да бъдем специалисти в своята сфера. Например да бъдем специалисти в управлението, конфигурирането и поддържането на сървъри, за да работят максимално добре без прекъсване. Хората не знаят и какво прави хирургът – спасява животи, но по-какъв начин точно, никой извън сферата на медицината няма как да знае. В интернет хората смятат системните администратори са хората, които могат всичко, когато става въпрос за компютър и често ми се обаждат приятели за консултации по компютърни въпроси.

Как ще празнуваш днес SysAdmin Appreciation Day?
Днес празнувахме като добавихме няколко нови много мощни сървъри в data центъра ни в София, с което увеличихме капацитета на облака с 1TB оперативна памет и 80 процесорни ядра. По принцип това е поредният ден за работа, но със сигурност ще го отпразнувам някак след работа.

Тагове: , ,