25 април, 2024

В системите за виртуална реалност обратната тактилна връзка все още е ахилесова пета, което значително намалява пълното възприятие на игрите. За да създадат реалистични усещания във VR, инженери от Станфордския университет наскоро разработиха нов инструмент, наречен ShapeShift.

ShapeShift представлява 3D дисплей, който променя формата си, пресъздавайки различни обекти под формата на релефно изображение. Технологията е масив от 288 квадратни сечения със страна 7 мм, които се движат нагоре или надолу. Дисплеят може да показва изпъкнали, триизмерни шарки, които човек може лесно да разпознае при докосване.

Авторите са снабдили устройството с колела, за да може дисплея да се придвижва в рамките на определени райони и да се синхронизира с случващото се във виртуалната реалност, изобразявайки различни предмети. Мащабът на конструкцията е лесен за регулация, а чрез автоматичното увеличаване на разделителната способност на екрана, той може да изобрази дори най-фините детайли.

Концепцията на ShapeShift предоставя възможност за създаване на големи динамични архитектурни форми, тоест може да превърне цяло игрално пространство в мобилно. Например системата може да изгради стъпките, по които играчът действително да се изкачи на следващия етаж и да събори вратата с рамо (с реални усилия). Проектът предлага широки възможности за творчество, нужно е само да адаптирате механизма към удобния за вас размер.

 

Източник: TechCult

Тагове: , , , , , , ,