24 април, 2024

Оптичните кабели и центровете за данни могат да бъдат унищожени от повишаването на нивото на морското равнище, причинено от глобалното затопляне, за по-малко от 15 години.

До 2033 г. над 4000 мили подземни кабели ще бъдат под вода, а стотици информационни центрове ще бъдат засегнати, твърдят изследователи от университета Уисконсин-Мадисън и университета в Орегон. Причината за това е че тръбопроводите, които прекарват интернет кабелите (както и самите кабели) не са предназначени за тази среда.

Kабелите не са водоустойчиви, което означава, че глобалните комуникации ще бъдат нарушени, ако не се предприемат мерки за смекчаване на риска, казват експертите.Ню Йорк, Маями и Сиатъл са трите основни разширени градски зони в САЩ, които са най-податливи на заливане. Ефектите обаче ще нарушат интернет връзката и дългите инсталации на Лос Анджелис ще бъдат засегнати сериозно.

Това е “първостепенна комуникационна инфраструктура, която може да бъде потопена от повишеното морско равнище” и ще се случи “в рамките на 15 години”, според проучването на изследователите.

“Повечето щети, които ще бъдат нанесени през следващите 100 години, ще се случат по-скоро, отколкото очаквахме”, казва Паул Барфорд, професор по компютърни науки в UW-Madison. Той твърди, че констатацията ги е хванала неподготвени, тъй като екипът първоначално е смятал, че 50 години ще стигнат за планиране, но “нямаме 50 години”, казва той.

Повредите ще корозират кабелите и ще съкратят разстоянието, по което преминават сигналите. В допълнение, над 1100 пътни възли – колокации, центрове за данни и други, ще бъдат заобиколени от вода, като никое от изброените не е водоустойчиво. И в момента никой не мисли за това как да реши проблема, твърдят изследователите. “Разработването на стратегии за смекчаване на последиците трябва да започне възможно най скоро”, се казва в доклада. Електрическите загуби на сигнала и непосредствените аварии, причинени от замръзването на водата през зимата, представляват допълнителна заплаха.

Тагове: , , ,