23 април, 2024

Историята и битът на България са изключително разнообразни. Много от музеите в страната ни представят интересни факти и предмети, запазени през вековете, но архитектурно – етнографският комплекс “Етър” успява да пренесе посетителите му в далечното минало чрез всички стари къщи, работилници, пекарни и т.н. Посещавайки “Етъра”, туристите получават шанса да се докоснат до ежедневните битови дейности на своите предци.

Музеят се намира в град Габрово (на 8км. южно от основната му част). Като цяло “Етъра” представлява въстановка на българския бит, култура и занаятчийство, като той е първият по рода си музей в България. От създаването му (през 1964г.) досега, комплексът е една от най – посещаваните дестинации в страната ни, а също и е част от 100 – те национални туристически обекта. Първата стъпка от изграждането на “Етъра” е била реставрацията на една от съществуващите воденици, а по-късно са създадени и другите обекти.

Комплексът включва няколко експозиции, като във всяка една от тях могат да се видят уникални неща, които си струва да бъдат разгледани. Една от най – впечатляващите и  посещавани постройки е Саковата къща. Тя е била собственост на габровския търговец Петър Сака и е построена през далечната 1850 г. на Баевия мост до града. През 1970г. къщата е възстановена в “Етъра” и е показно за влиянието на Средиземноморието върху архитектурата – фасадата й е изградена от пъстри рисувани колони с общо 21 прозореца. На първия етаж на Саковата къща има магазин, в който се продават различни изделия от майстори на народните занаяти. Вторият етаж на сградата представлява интериор на старо търговско жилище.

Друга много интересна експозиция е т. нар. църква с училище. Храмът “Свето Богоявление” се отличава със своя екстериорен дизайн – архитектурата му съчетава балканска къща, култова сграда и училище. Този обект винаги предизвиква сериозен интерес от страна на посетителите, тъй като историята му е свързана с миналото на българите и борбата за църковна независимост през XIX в. Обектът е обявен за паметник на културата от местно значение през 1975г.

Някои от постройките предоставят на туристите възможността да видят наживо как са се изработвали различни видове продукти за бита. В статичните работилници посетителите се запознават с работните технологии, които са били използвани в миналото. Една от тях е работилницата Табхана, в която са представени методите за обработка на кожи, от които са се произвеждали дрехи и обувки. Експозицията е копие на работилница, строена в периода 1865 – 1870г.

“Етъра” впечатлява своите гости не само чрез отделните експозиции, а чрез цялата приятна атмосфера, която властва на това място. Красивите стари къщи, улиците, изпълнени с усмихнати хора и всички места за почивка, допринасят за репутацията на комплекса като една от най – привлекателните дестинации за туризъм в България.

 

Автор: Михаил Маринов

Тагове: , , , , , , , ,