23 април, 2024

Софтуерната компания ScaleFocus украси своя офис с няколко картини, дело на талантливи български художници. Целта на инициативата “Work of Art” е същевременно да допринася за приятната работна атмосфера и да популяризира произведенията на младите творци. Служителите в компанията, както и клиентите, имат възможността да се докоснат до картините на Иван Додов, Александър Телалим, Клементина Манчева,  Сава Цоновски и др. Според организаторите на кампанията, креативността на артистите трябва да бъде окуражавана и именно това е основният мотив, който е провокирал създателите на инициативата. Ето какво разказаха те за нея:

Как дойде идеята Ви за тази кампания и как реагираха Вашите служители на нея?

Като българска компания, ScaleFocus подкрепя местни инициативи и производители. С тази нагласа стигнахме до идеята, че можем да ползваме офис пространството като сцена за творчеството на млади художници. От една страна променихме възприятието за типичния офис, а от друга – помагаме на талантливи артисти.

Какви са отзивите за инициативата Work of Art? Какъв беше интересът към нея?

Реакциите и отзивите са много положителни. В първия ден на изложбата колегите се вълнуваха доста от промяната в работната среда. Това, което ни радва повече е, че се проявява интерес и към предстоящите изложби.

Имаше ли положителен ефект върху популярността и репутацията на представените автори?

Смятаме, че се постигна такъв ефект. Дори за хората, интересуващи се от изкуство, имаше изненади с нови имена. Положителният ефект, който виждаме за нас е, че чрез инициативата имаме възможността да ангажираме колегите към каузата, като те самите ни свържат със свои приятели-артисти.

Някой закупи ли си дадено произведение?

Стартирахме инициативата в края на март и за близо месец бяха закупени 5 от общо 23 произведения. ScaleFocus е посредник между артистите и колегите в компанията и не участва във формирането на стойността на картините.

Обмисляте ли да инициирате подобни кампании в бъдеще?

Work of Art е проект без краен срок. Отворени сме към всички автори, които биха искали да направят самостоятелна изложба при нас или да се включат в обща.

Подготви: Михаил Маринов

Снимки: ScaleFocus

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,