20 април, 2024

През последните 3 години, броят на жените, които търсят работа на позиции, свързани с програмиране, се увеличава драстично. Според данните на глобалната технологична компания DataArt през изминалата 2017г. броят на кандидатурите от страна на дамите за различни технологични позиции със софтуерна насоченост е скочил с около 44% спрямо 2016г. и с впечатляващите 65% спрямо 2015г. Данните са извлечени от проучване, което се е провело в пет държави, където DataArt има развойни центрове – Русия, Украйна, Аржентина, Полша и България, като общо са изследвани около 3715 жени, преминали първоначален етап в процеса на подбор за технологични вакантни позиции в компанията. Анализът на данните показва, че жените се интересуват най – вече от работа, свързана със софтуерно тестване.

В българската столица броят на мъжете и жените, работещи в IT индустрията е долу – горе балансиран, но в останалите части на България нещата не стоят по този начин. Все още се наблюдават неприятни казуси, като по – ниско заплащане и недоверие в качествата на жените. Тези и още няколко интересни мнения сподели София Лятева (PR Manager) от DataArt.

На какво се дължи драстичното увеличаване на броя жени, които кандидатстват за работа в IT сектора?

София Лятева: Конкретно за България със сигурност от една страна заплащането е основен фактор, от друга, IT секторът дава свобода, която може би в другите професии не е толкова достъпна, тъй като много от софтуерните компании, както и DataArt, предлагат неща като гъвкаво работно време, възможност за работа от разстояние, а те позволяват на една жена да съчетава личните си ангажименти с работните задължения. Промените в заплащането и другите условия привличат дамите да се развиват в този бранш.

Видяхме, че сте решили да се включите в събитието „International Women’s Day – Building New Horizons“. В какво се състои вашето участие там?

София Лятева: DataArt е спонсор на събитието, т.е. компанията подркепя общностите, които го организират. За нас е много важно да стимулираме развитието на тези общности и това е главното ни участие в „International Women’s Day – Building New Horizons“. Освен това, нашият Head of Office Виктор Андонов ще бъде един от панелните експерти в панелната дискусия, на която ще се обсъжда бъдещето на Блокчейн и Internet of things.

Смятате ли, че въпреки нарастващия брой жени, които кандидатстват за позиции със софтуерна насоченост, все още се наблюдава някаква форма на „дискриминация“ в бранша?

София Лятева: Според наблюденията ни, конкретно в София, като локация и като гореща точка за много IT компании, които разрастват бизнеса си, определено нещата са долу – горе равномерни, т.е. няма кой знае каква „дискриминация“. За съжаление обаче, в останалите части на България нещата не стоят по този начин – там се наблюдава някаква форма на подценяване в IT индустрията по отношение на женските качества по различните софтуерни въпроси. Има жени, които работят в IT фирми, но доверието в тях е по – малко. Срещат се казуси, като по – ниско заплащане, по – чести проверки за качеството на крайните продукти и др.

В какви други инициативи обмисляте да участвате?

София Лятева: В близкото бъдеще това, което мога да ви кажа е, че друго събитие, което е организирано от Women Techmakers Sofia и Google Developers Group Sofia, е Google I/O Extended. То ще представлява един live – stream на глобалното събитие на Google, което ще се проведе в Калифорния тази година. Ние ще предаваме наживо key notes и важните анонси от Google за техните продукти и услуги. Междувременно ще имаме и интернет връзка с други организации от Централна и Източна Европа.

С кои технологии жените имат най – голям интерес да работят, според проучването?

София Лятева: Определено интересът на жените е най – голям към това да се изявяват на позициите Project Manager и Quality Assurance Engineer. Това е разбираемо, тъй като жените са по – силни в това да се занимават с основната част на един проект, а не да работят върху определени детайли, като например писането на код. Според мен, жените, които вече са се реализирали в бранша се справят доста добре.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,