30 април, 2024

Акциите на Tesla се понижиха с почти 6 % в понеделник и с още 2,7 % във вторник, достигайки най-ниското си ниво от април миналата година, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск съобщи на служителите, че компанията съкращава над 10 % от работната си сила в световен мащаб, съобщава CNBC.

Често след обявяването на съкращенията на работни места цените на акциите на компаниите скачат, но инвеститорите обаче не реагираха по очаквания начин към последните новини от производителя на електромобили.

“Няма нещо, което да мразя повече, но трябва да го направя”, написа Мъск по повод съкращенията.

Акциите на Tesla се сринаха с 29% през първото тримесечие, което е най-лошият период от края на 2022 г. насам и третият най-голям спад от първичното публично предлагане на компанията през 2010 г. Акциите са с 60% под пика, достигнат през ноември 2021 г.

През 2018 г., когато Tesla съкрати 9% от служителите си, акциите нараснаха с над 3%. През 2022 г. акциите поевтиняха с 9% при първоначалните съобщения около съкращенията, но се възстановиха, след като Мъск коментира решението си.

Днес обаче пазарният песимизъм превзема акционерите.

По-рано този компанията отчете спад в доставките на автомобили през първото тримесечие – първият годишен спад от 2020 г. насам, когато през пандемията се преустанови производството. В Китай Tesla се сблъска с настъпление на конкуренцията от страна на местните производители на електрически превозни средства, включително BYD и производителя на телефони Xiaomi.

Миналата седмица компанията съобщи, че намалява наполовина абонаментната цена на своята премиум система за подпомагане на водача на автомобила, предлагана като “пълно самоуправление” (FSD), за клиенти в САЩ. Според последните налични данни от Kelley Blue Book цените на електроавтомобилите са били по-ниски с 9,7% на годишна база през март, а цените на Tesla достигнаха най-ниската си стойност през януари, въпреки че през март имаше покачване.

Изпълнителните директори на Tesla Дрю Балино и Рохан Пател обявиха в понеделник, че напускат компанията. Дрю Баглино работи в Tesla от 2006 г. Рохан Пател се присъединява към нея през 2016 г., след като работи като старши съветник на бившия президент Барак Обама по въпросите на климата и други въпроси.

Във връзка с уволненията Мъск заяви, че “е изключително важно да се разгледа всеки аспект на компанията за намаляване на разходите и повишаване на производителността”.

Анализаторите и инвеститорите обаче виждат проблем в търсенето. Според FactSet 18 анализатори са понижили целевите си цени за акциите на Tesla през този месец, докато нито един от тях не е станал по-оптимистичен.

Tesla предвижда по-нисък ръст през 2024 г. в сравнение с предишната година, като все още липсват планове за тази година.

Компанията е изправена пред силна конкуренция, както и пред непредсказуемостта, свързана с действията на Мъск. Освен всички проблеми, които има с регулаторните органи, Мъск е ангажиран с множество други предприятия като SpaceX, Neuralink и The Boring Co. Въпреки твърденията му, че не пропуска важни срещи в Tesla и следи за всяко едно събитие в компанията, по всичко личи, че се очертава една предизвикателна година, в която електроавтомобилната компания трябва да спечели отново доверието на инвеститорите и клиентите си.


Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR