27 април, 2024

Изследователи в Китай помагат на 17 милиона незрящи хора чрез създaването на кучета водачи, управлявани от изкуствен интелект, споделя GIZMOCHINA. Проектът, разработен от учените към Политехническия университет в Китай, осигурява функции като придружаване и навигиране.

Кучето водач, управлявано от изкуствен интелект, е обучено да разбира командите, които му бъдат зададени. Придружителят, освен това, може да води и разговори. Той улеснява ежедневието на хората с увредено зрение като ги превежда по улици, помага им при качването в асансьори или при влизане в различни сгради.

„Умните кучета-водачи, използващи езиков модел, могат да предложат по-удобна и безопасна навигация (на хората с увредено зрение), ефективно подобрявайки качеството им на живот”, казва Сун Же, доцент в университета.

В сравнение с обикновените кучета водачи, с които сме свикнали, обучението на AI водачите е много по-евтино. В допълнение AI кучетата водачи могат да се създават по-бързо, отколкото обикновените кучета.

Проектът за създаването на AI придружители е все още в ранен етап на развитие, но според Китай съвсем скоро е възможно AI кучетата водачи да станат масово достъпни.

Сътрудничеството между Политехническия университет в Китай и Изследователския институт за изкуствен интелект China Telecom ускорява реализацията на проекта, целящ да подпомогне ежедневието на хората с увредено зрение.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Топ 5 най-добри масажни столове
2. Да Предаваме Знания е Основна Част от Философията на Немечек България
3. Младите Хора Все Повече се Интересуват от Технологичните Теми в Обществото


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,