27 април, 2024

Безплатният „тренировъчен лагер“ за начинаещи ИТ специалисти RISE Bootcamp е най-новата обучителна инициатива на Немечек България. Стартирал през 2023 г. с 400 кандидати и 19 успешни участници, през 2024 г. RISE се радва на дори по-голям интерес и регистрира 464 кандидатури.

RISE е насочен към студенти и софтуерни ентусиасти, които все още не са готови да започнат на Junior позиция. В рамките на 3 месеца и половина, програмата дава на участниците както теоретични, така и практически познания под менторството на опитни специалисти от Немечек България. Тренировъчният ИТ лагер включва запознаване с най използваните технологии, но и с това как работи обособен софтуерен екип.

Най-внимателните и упорити участници получават предложение да продължат професионалното си развитие в компанията.

Повече за безплатния „тренировъчен лагер“ за начинаещи ИТ специалисти ни разказват Мехрибад Моллова, Employee Experience Manager и Морети Георгиев, Team Lead.  Мехрибат е участвала в изграждането на множество обучителни програми в Немечек България, както и в поставянето на началото на RISE, а Морети е част от core екипа, който създава програмата RISE.

Какви са критериите, по които се оценяват кандидатите, какви са най-важните качества, които се търсят у участниците тази година, каква е ролята на менторите и с какво се отличава RISE от останалите тренировъчни лагери, както и още много любопитни теми ще прочетете в интервюто ни с Мехрибат Моллова и Морети Георгиев. 


Мехрибад Моллова, Employee Experience Manager


Мехрибад е сред най-опитните специалисти в екип Marketing, Communication and Experience, както и един от хората, развивали идеята за RISE от самото начало на проекта. През годините е работила и над много от другите образователни инициативи на Немечек България като специализираната работилница Speed IT Up и дуалното обучение на ученици.

Като Employee Experience Manager тя активно допринася както за общото професионално преживяване на хората в компанията, така и за повишаване на тяхната експертиза, за включването им в подходящи обучения и подобряване на ефективността им.


Морети Георгиев, Team Lead


Морети е сред специалистите в Немечек България с най-интересна история. Той е един от първите ученици, завършили интензивната ИТ работилница Speed IT Up, вследствие на което започва на Junior позиция в компанията и само за няколко години се издига до ръководител на екип.

Морети работи най-вече над разработването на уеб приложения, като може да се похвали със сериозни познания в PHP, Laravel, JS, NodeJS, VueJS и React.


Как се зароди идеята за създаването на RISE Bootcamp и на кого всъщност бе тя?

Мехрибад Моллова: Традиция на Немечек България е организирането на студентски и ученически инициативи, стажантски програми и т.н. Повече от 15 години компанията дава страхотен старт и възможност за професионално развитие на хората, които искат да бъдат част от тази сфера, предавайки своя опит и учейки ги на най-полезните неща. Богат е опитът ни в предаването на знания. Това е основна част от философията на Немечек България. RISE Bootcamp беше естествено продължение на всичко това, което сме правили през годините и продължаваме да правим. С колегите много държахме програмата на Bootcamp-а да включва нещата, които са важни за нас. Не мисля, че е имало човек, който да е дал конкретно идеята за създаването му. Беше идея, която се роди по време на други разговори. Миналата година дойде моментът тя да бъде реализирана, а тази година – да бъде продължена.

Колко кандидати има записани за тренировъчния лагер тази година?

Мехрибад Моллова: В началото кандидатстваха 464 души. Те преминаха през три лекции. Около 350 човека се включиха в тях. След всяка лекция имаха домашна работа. Накрая получихме 135 пълни домашни, които колегите провериха. Проведохме 31 интервюта, от които одобрихме 20 човека, които ще бъдат част от RISE Bootcamp тази година.

Какво включват трите онлайн лекции, на които кандидатите се явяват, преди да бъдат избрани, както и поставените задачите, които изпълняват след всяка лекция?

Морети Георгиев: RISE Bootcamp е ориентиран към хора, които вече имат базови познания по програмиране, но все още не са готови за стандартна Junior роля. Не е задължително да е професионален опит, но все пак да познават някой език за програмиране и да имат основни умения. RISE Bootcamp не е ориентиран към хора, които никога не са се занимавали с програмиране.

Относно лекциите, първите три тази година бяха онлайн и включваха материал, който е свързан с основите на JavaScript. Стремим се да покажем дадени практики при използването му. Домашните, които участниците имаха, също бяха свързани с него. За три дена лекции не може да се предаде и усвои материал, който се преподава за месеци или за години, както е в университетите, например. Именно и поради това RISE Bootcamp е насочен към хора, които вече имат познания в програмирането, както вече споделих. Чрез задачите от домашното, участниците също имаха възможността да надградят своите знания и умения. RISE дава на хората нужните компоненти, чрез които те могат да изминат този предизвикателен път и да изградят една наистина успешна кариера в технологиите. И разбира се – да срещнат хора в лицето на менторите, които винаги са готови да им подадат ръка.

Какви са критериите, по които оценявате кандидатите? И как избирате кои да стигнат до етап “интервю”, както и да го преминат успешно?

Морети Георгиев: Тази година участниците разполагаха със срок от една седмица да предадат своите домашни, като след това ние проверихме всички от тях – цели 135. От тях одобрени за интервю бяха 31 участници. Основните критерии са свързани с това колко процента от домашното е завършено успешно. Също така оценяваме и качеството при изпълнение на домашното. Обръщаме внимание на начина им на мислене и как те вземат решения. Интервюто ни дава възможността да си поговорим на живо с всеки един от тях и да разкажем повече детайли за RISE Bootcamp. Бих казал, че това е изключително полезен разговор, защото още тогава може може да усетим дали ще си допаднем с участниците по такъв начин, че да работим добре заедно.

Мехрибад Моллова: Бих допълнила, че кандидатстването е мини вариант на Bootcamp-а, в който всеки ден участниците получават много информация, имат домашно и надграждат. Това е тест и за самите хора, дали това е нещото от което имат нужда. По време на интервюто, като допълнение на нещата, които Морети казва, е много важно да изследваме мотивацията на хората и всъщност защо искат да се включват точно в този лагер. Програмата е доста интензивна и вярваме, че ангажираността на хората и това да имат много ясна причина защо искат да участват ще им помогне да издържат до края. За три месеца и половина наистина научават много неща. Когато разговаряме с тях, успяваме да разберем важни неща. Виждаме колко са ангажирани, доколко са успели да разберат какво всъщност е RISE Bootcamp. Отговаряме на въпроси, говорим си за съчетаването на лагера с университет, какво си представят след приключването на лагера и т.н. Всичко това е необходимо, за да разберем дали сме на една страница с тях и дали това е правилното място за тях.

Какви качества търсите тази година у кандидатите за “RISE Bootcamp”?

Мехрибад Моллова: Търсим точно това желание за учене и развитие. Мотивация да правиш нещата и да предизвикваш себе си. Да излизаш извън зоната си на комфорт, но наистина бързо да научаваш нови неща. Обичам да казвам, че търсим пламъчето в очите и когато човек е надъхан, може да постигне много. Търсим отдаденост, защото от наша страна ние инвестираме много, най-вече времето, което колегите отделят, за да помагат на участниците. Иска ни се колегите ни да помагат на хора, за които това е тяхното нещо и искат да се развиват в тази сфера. И ние сме тези, които им подаваме ръка да го направят малко по-лесно и по-бързо.

Какви дейности извършват участниците по време на тримесечния лагер?

Морети Георгиев: До голяма степен Bootcamp-ът е структуриран по начина, по който са структурирани и първите три лекции, за които ви разказах по-горе. Има лекционна част, в която се преподава материал. След това има домашно с цел да се усвои този материал. Тази година се стремим задачите, които са в домашното, да бъдат свързани по начин, по който ясно може да се разбере защо различните модули, които преподаваме са важни и как всъщност те се напасват в едно приложение. Има уъркшопи, които са насочени към soft skills, защото не е важно единствено “коденето” в работата, а и меките умения за комуникация. Умението да работиш с други хора също е от голямо значение.

Мехрибад Моллова: След като мине обучителната част, участниците правят финален проект. Разделени са на различни екипи, в които работят по различни проекти, свързани с домейните, с които работим в компанията. Целта е максимално да ги доближим до реалната работа среда. В екипите, в които са разделени, се организират сами, разпределят си работата, поставят си крайни срокове, имат си ритуали и са като един истински екип. В края на седмицата представят това, което са свършили пред цялата компания. В следващата седмица се повтаря отново същия цикъл, за да минат отново през целия този процес, който е много близък до начина, по който в Немечек България работим. Правим това, за да може, когато участниците се присъединят към екипите ни, да се приспособят по-бързо. Като допълнение към самата обучителна част на RISE ги включваме във всички събития, които правим за колегите си в този период. Тоест, гледаме на тях като на колеги и се опитваме максимално да ги интегрираме, за да видят каква е културата в компанията, те самите да се запознаят с нас, но пък и ние още повече да се опознаем с тях.

Каква е ролята на менторите в лагера? Какво ги мотивира и как те мотивират участниците?

Морети Георгиев: Едно от основните неща, които целим в RISE Bootcamp, всъщност е менторингът. RISE е различен от курсовете, които са свързани с програмиране. Тук е важен елементът, че имаш ментори, които са до теб като участник, от които може да потърсиш съдействие и да ти обърнат персонално внимание. Тази година 64 колеги изявиха желание да бъдат ментори. Те са разпределени в 4 менторски роли, за да сме сигурни, че ще покрием всички нужди на участниците в RISE, както и че ще дадем възможност на колеги с различна експертиза да се включат и да изберат в коя менторска роля ще бъдат полезни. Мотивацията може да бъде различна. Най-голямо е удоволствието от това да предаваш знания и да обучаваш хора. Хора, които след няколко месеца ще бъдат твои колеги, които чрез всичко това, което правим за тях като ментори по време на RISE, ще им помогне да се интегрират по-бързо и да се чувстват добре в Немечек България.

Мехрибад Моллова: Един от основните мотиватори е, че голяма част от колегите ни искат да дават знанието, което вече са натрупали. Имаме хора с над 20 години опит, които се включват като ментори и самите те споделят, че тук научават нещо ново всеки път. Менторите предават знания, но в същото време и самите те научават страшно много, защото комуникират с различни хора. Понякога получават въпроси, които не са очаквали и търсейки отговора научават нещо ново и обогатяват знанията си. Процесът е взаимен. Цялата култура в компанията ни е базирана на менторство. Помагаме си постоянно.

Какво е професионалното бъдеще на завършилите RISE Bootcamp и бихте ли посочили с примери от миналогодишни участници?

Морети Георгиев: Основната ни цел е да задържим хората, които са част от Bootcamp-a. И като пример мога да дам двама човека от моя екип, които успяха доста бързо да се интегрират. Работят с различен stack от този, който използваха по време на обучението, но не е това най-основното. Те познаваха доста от колегите, които са част от екипа като цяло и това им помогна за по-бързата интеграция. Това важи и за другите участници от RISE миналата година, които в момента са в различни екипи в компанията.

Мехрибад Моллова: В екипите се включват най-добре представилите се в края на Bootcamp-a. Стремим се да намерим нещо, което е полезно за компанията, но в същото време и да е интересно за самите участниците. Не ние ги разпределяме по екипите, а говорим с тях, за да разберем къде биха паснали най-добре.

Какъв съвет бихте дали на всички начинаещи ИТ специалисти, които тепърва започват да градят кариера в технологиите?

Морети Георгиев: В момента технологиите са доста абстрактни. Би било чудесно да се отдели повече време на основите в програмирането и да се развие критично мислене, умения за разрешаване на проблеми, адаптивност спрямо технологиите, прилагане на фундаменталните принципи в реална среда, самостоятелност, но също и да се обърне внимание на работата в екип, която е много важна.

Мехрибад Моллова: Съветвам хората, които тепърва навлизат в света на технологиите да си намерят ментори, които да им помагат в този изключителен път. Да бъдат отворени и открити, и винаги да търсят помощ от хората около тях, когато имат нужда от нея.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Българо-американската LucidLink сред Най-Добрите Работодатели в САЩ за 2024
2. Временно Класиране в Топ Софтуерна Компания 2023
3. Топ Тенденции на NVIDIA GTC 2024


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR