28 април, 2024

ServiceNow, Hugging Face и NVIDIA пуснаха ново семейство големи езикови модели за генериране на код, наречено StarCoder2, което е предназначено за разработчици.

“Най-съвременният модел със свободен достъп подобрява предишната производителност на генеративния ИИ, за да повиши производителността на разработчиците, и осигурява на разработчиците равен достъп до предимствата на ИИ за генериране на код, което от своя страна дава възможност на организациите от всякакъв размер по-лесно да реализират пълния си бизнес потенциал”, казва Харм де Врийс, ръководител на екипа за разработка на StarCoder2 на ServiceNow.

StarCoder2 е обучен на над 600 езика за програмиране от The Stack v2 и някои текстове на естествен език, като например въпроси от Wikipedia, Arxiv и GitHub. Моделите използват групирано внимание към заявката, контекстен прозорец от 16 384 лексеми, с внимание на плъзгащия се прозорец от 4 096 лексеми. Моделите 3B и 7B са обучени на над 3 трилиона лексеми, а моделът 15B – на над 4 трилиона лексеми.

Според създателите целта на StarCoder2 е да предостави на разработчиците функции като генериране на код, генериране на работни процеси и обобщаване на текстове, както и др.

Проектът за разработването на StarCoder2 е ръководен от ServiceNow и Hugging Face.

Повече подробности прочетете на DevStyleR.ioServiceNow, Hugging Face and NVIDIA Release StarCoder2 for Developers


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.


Прочетете още:
1. БАИТ Отличи Победителите в Конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г.
2. Марк Зукърбърг се Срещна с Японския Премиер Фумио Кишида
3. Хиляди Ученици ще Получат Безплатен Достъп до Образователната Платформа iZZI

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR