29 април, 2024

Google обяви най-новия си модел на изкуствен интелект – Gemini, който още от самото начало е създаден като мултимодален, за да може да интерпретира информация в различни формати – текст, код, аудио, изображение и видео.

Според компанията типичният подход за създаване на мултимодален модел включва обучение на компоненти за различни формати информация поотделно и след това комбинирането им заедно. Това, което отличава Gemini, е, че от самото начало той е обучен за различни формати и след това е прецизиран с допълнителни мултимодални данни.

“Това помага на Gemini безпроблемно да разбира всички видове входни данни от самото начало, много по-добре от съществуващите мултимодални модели – и възможностите му са най-съвременни в почти всяка област”, пишат в публикация в блога Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google и Alphabet, и Демис Хасабис, главен изпълнителен директор и съосновател на Google DeepMind.

Google също така обясни, че новият модел има доста сложни възможности за разсъждение, които му позволяват да разбира сложна писмена и визуална информация, което го прави “опитен в откриването на знания, които трудно могат да бъдат разпознати сред огромни количества данни”.

Например може да прочете стотици хиляди документи и да извлече тази информация, която да доведе до нови открития в определени области.

Мултимодалният му характер го прави особено подходящ за разбиране и отговаряне на въпроси в сложни области като математиката и физиката.

Повече подробности около Gemini прочетете на DevStyleR.ioGoogle Introduces Gemini – A New Multimodal AI Model

Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Прочетете Още:
1. Може ли да Бъдеш Добър Програмист, когато Нямаш Основни Познания по Математика и Четене?
2. Meta Спира Удобна за Потребителите на Instagram и Facebook Функция
3. Spotify Планира да Съкрати Още 1500 Служители

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR