27 април, 2024

Чрез злонамерените приложения недоброжелатели използват личните данни на потребителите, тормозят ги, а последиците са фатални

Вградената в Android система за сигурност Google Play Protect има нова функция, която извършва анализ на кода на приложение за Android в реално време и блокира инсталирането на приложението, ако то се счита за потенциално вредно.

През октомври Google обяви новата функция за сканиране на приложения в реално време, вградена в Google Play Protect, която според компанията може да помогне за улавянето на злонамерени или фалшиви приложения, инсталирани от странични устройства извън магазина за приложения.

Google заяви, че тази функция на Play Protect вече препоръчва сканиране на приложенията в реално време за всяко ново приложение, което никога не е било сканирано преди това. То се състои от анализ на кода, който ще “извлече важни сигнали от приложението и ще ги изпрати към back-end инфраструктурата на Play Protect за оценка на ниво код”.

В магазина за приложения на Android има редица приложения, които Google проверява за зловреден софтуер, макар и не винаги успешно. Много собственици на устройства също така използват странично зареждане на приложения за Android, което заобикаля магазина за приложения и многобройните му защитни линии. Страничното зареждане остава популярна функция за потребителите на Android, дори ако това означава, че трябва да се доверят, че приложението, което инсталират, не е злонамерено.

Повече подробности окoло новата функция може да прочетете на DevStyleR.ioGoogle Play Protect will Block Installation of Potentially Harmful Apps

Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR