29 април, 2024

Базираната в Кеймбридж стартъп компания Lucida Medical, посветена на подобряването на диагностиката на рака, ще открива онкологични заболявания с помощта на изкуствен интелект, съобщава Med Tech.

Макар че магнитно-резонансната томография е предпочитана образна техника за оценка на редица видове рак, включително рак на простатата, само в Обединеното кралство прогнозите са, че до 2027 г. броят на рентгенолозите ще достигне 40%, което показва необходимостта от рационализирано, опростено и точно средство за диагностика на рака, пише Med Tech.

Клинично проучване показва, че рентгенолозите могат да пропуснат 12% от значимите случаи на рак на простатата с помощта на ЯМР. Данните, представени на Европейското дружество по урогенитална радиология (ESUR) през септември 2023 г., показват, че Pi може да помогне за намаляване на неоткритите ракови заболявания до 6%, като същевременно намали до 43% биопсиите, които могат да бъдат избегнати.

Според Med Tech с помощта на изкуствения интелект, Pi (Prostate Intelligence) анализира ядрено-магнитния резонанс и е напълно интегриран в работния процес на рентгенолога, като се насочва към ключови проблеми, свързани с променливостта, времето на рентгенолога и диагностичната точност при рак на простатата. По-конкретно, Pi е предназначен да се използва от радиолозите за оценка и докладване на изследвания с ЯМР на простатата, като автоматично създава 3D сегментации, обеми и оценки на риска. Резултатите от него могат да се използват за спестяване на време на рентгенолозите и за подпомагане на решенията за биопсия и лечение.

Повече подробности около ролята на изкуствения интелект в медицината може да прочетете на DevStyleR.ioA New Era in Medicine: Artificial Intelligence Will Detect Cancer?

Гледайте пилотния епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, Linkedin и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR