28 април, 2024

Можете ли да посочите името на един успешен отбор или екип, независимо сферата, който постига успехи без добър треньор? Дори отборът или екипът да е изграден от най-добрите и качествени хора, нуждата от силен лидер, който да вдъхновява, подкрепя, напътства и окуражава е голяма.

И това важи както за отборите по футбол, така и за екипите в компанията. Включително и компанията, в която работите. Ръководителите са опората на екипа. Съветниците, които винаги са насреща, за да чуят, изслушат и помогнат.

Мисията им обаче не е никак лесна. Те имат отговорността да вземат най-добрите възможни решения, но в същото време да бъдат открити и да останат гъвкави. Ръководителите балансират между нуждите на хората в компанията и бизнес целите на компанията. Раждаш ли се лидер? Или цял живот се учиш да бъдеш такъв? Независимо от липсата на опит и предизвикателствата, през които преминава един ръководител, винаги има начини и тактики, с които може да развие своите качества и да стане по-добрата версия на себе си. А развивайки своите личностни качества, той неминуемо развива и професионалните си такива. Докато един ден не се превърне в мениджъра и ръководителя, който всички обожават. Нима е невъзможно?

Останете с нас, защото днес ще ви споделим кои са най-важните качества, които добрите мениджъри притежават. Ще се разпознаете ли измежду тях?

Докато си говорим за добрите ръководители, тук може да номинирате името на човека, който смятате, че е ТОП мениджър и заслужава признание в класацията на “Топ Софтуерните компании 2023”.

В класацията може да номинирате ваши колеги и познати също в категориите “Топ Софтуерен Специалист”, и “HR/Marketing/PR”.

Чувствайте се свободни да напишете причината за избора на вашата номинация на [email protected], както и при въпроси и запитвания от Ваша страна.

А сега, нека се върнем на темата и разгледаме кои са най-важните умения, които превръщат мениджъра в добър.

Бъдете отворени за всеки човек
Ако искате да изградите разнообразен екип, е необходимо да създадете приобщаваща и позитивна организационна култура. Когато всеки член на екипа се чувства уважаван и ценен, това увеличава продуктивността на служителите и съответно работата се изпълнява много по-качествено. Екипът, изпълнен с хора, които се уважават, ценят и се чувстват на мястото си е щастлив екип. А щастливият екип е продуктивен екип, който има способността да изстреля компанията на върха.

Накарайте всеки служител да чувства, че е на правилното място
Но как бихте ги накарали да се чувстват толкова добре в компанията? Вътрешното състояние на човек е от особено значение в работата. Когато се чувстваме добре отвътре, няма какво да ни попречи, за да се чувстваме добре и отвън и съответно да бъдем изпълнени с креативни идеи, цели, предложения и желание за работа. За това биха ви помогнали откровените разговори и обратната връзка със служителите. Те са от водещо значение за това как се чувства служителят, както и да се разбере какво не е наред в процеса на работа и какво може да се подобри.

Дори и градивната критика си има своите граници
Одобряването по-често на идеите на вашите служители, дори и да не са чак толкова добри също играе важна роля. Помогнете с ваши идеи като допълнение към неговата, вместо да отхвърляте напълно това, което той ви предлага. Помнете, че дори и градивната критика, която в много случаи е необходима, има своите граници, но постоянната такава може да доведе до обратен ефект и ниска продуктивност. И в очите на вашите служители може да се превърнете не в любимия ръководител, а в ръководителя, който никога нищо не харесва.

Кои са останалите качества може да разберете на DevStyleR.io Top Qualities of the Manager Everyone Loves

Междувременно може да ни пишете на [email protected], и да споделите кои са качествата, които смятате, че притежавате като добри лидери и мениджъри. Отговорите ще споделим тук, като ще запазим анонимността Ви по Ваше желание.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR