27 април, 2024

“Истински учен е не този, който чете много, а този, който извлича полза от четенето” – Аристип

След като вчера ви представихме списък с книги по C++ за начинаещи, дойде време да ви споделим и кои са топ книгите по C++ за напреднали специалисти. Като всеки друг аспект от технологичната индустрия, програмирането изисква непрекъснато надграждане и запознаване с новостите около сферата. И независимо дали притежавате набор от качества, които ви отреждат място сред най-добрите и търсени програмисти, това, което би ви задържало на върха на кариерата ви като програмисти е усвояването на нови знания и черпене на опит от професионалисти, които са се доказали с годините в света на програмирането.

Курс по C++ с Възможност за Работа във Водещата Компания Euro Games Technology

И днес, както ви обещахме, ще ви представим списък с ТОП книгите по C++ за напреднали специалисти.

Топ 10 Книги по C++ за Напреднали

Modern C++ Design (Модерен дизайн на C++)
Тази книга, написана от Андрей Александреску, се счита за една от най-добрите книги за съвременни техники за общо програмиране, която съдържа задълбочени сведения за C++. Какво включва тази книга и защо е толкова предпочитана сред професионалисти:

  • Преподаване на проектиране, базирано на политики, списъци с типове и основни идиоми на общото програмиране;
  • Обяснява много полезни шаблони за проектиране, които включват малки алокатори на обекти, функтори, фабрики, посетители и мултиметоди, които могат да бъдат реализирани ефективно, модулно и чисто чрез използване на генерично програмиране.
  • Стреми се да направи програмирането на C++ по-просто и учи на интензивно използване на шаблони, за да направи кода гъвкав и многократно използваем.
  • Включва функции като унифицирана инициализация, типови черти и интелигентни указатели, които са полезни за проектиране на безопасно и високопроизводително приложение на C++ с намалени ресурси и висока степен на многократна използваемост на кода.

Professional C++ (Професионален C++)
Professional C++ е написана от Marc Gregoire. Тя подобрява съществуващите компетенции по C++ бързо и ефективно. Осигурява пълен изчерпателен преглед на новите възможности на C++20 и предоставя подробно обяснение на всяка функция на обновения език за програмиране с примери. Книгата предоставя и казуси, които включват обширен, работещ код. Помага да се увеличат максимално възможностите на C++ с ефективни решения за проектиране.

The C++ Standard Template Library (Стандартната библиотека за шаблони на C++)
Книгата е дело на Пи Джей Плаугър, Александър Степанов, Менг Лий и Дейвид Мюсер. Тя би ви послужила като отлично ръководство на C++, което би ви помогнало за увеличаване на производителността, както и за подобряване на качеството на софтуера. Нейните основни контейнерни класове и фундаментални алгоритми, в допълнение към изчистената, ефективна и елегантна рамка за разработване на C++ биха ви послужили за полезни цели. В книгата е описан всеки компонент на стандартната библиотека за шаблони на C++, техники за използване на този компонент, както има включени и практически упражнения.

Кои са останалите книги, може да прочетете на DevStyleR.io Top 10 C++ Books for Advanced

Ако се интересуват от кариера със C++, запишете се на безплатния курс по C++ с възможност за работа във водещата компания Euro Games Technology.

Кандидатстването за курса е отворено до 9 октомври 2023 г. Необходимо е единствено да попълните на онлайн формата тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR