27 април, 2024

Slate ни разказва историята на Надин Селим – жената, която получава мечтаната работа по време на бременност. Момент, в който Селим чувства, че всичко в живота й се подрежда по правилния начин. Но не след дълго нейното щастие бива помрачено от служебен имейл, който я уведомява, че е съкратена.

Началото – Когато най-накрая всичко си идва на мястото
Когато Надин Селим се явява на интервю за мечтаната от нея позиция в Amazon, до последно тя се колебае дали да я приеме и да напусне старата си работа, която също е не по-малко добра от бъдещето предложение. През същото това време на Надин й предстои един от най-вълнуващите моменти – да стане майка. И все пак тя получава работата в Amazon и напуска старата си позиция.

Технологичната индустрия и подкрепата, която оказва на бъдещи родители
Тогава все още не изпитва притеснения относно това, че е бременна и че има вероятност да загуби работата си, когато роди, тъй като знае за добрите обезщетения за отпуск по майчинство, които предлагат технологичните гиганти. Обезщетения, които според мнозина отчасти са създадени, за да привлекат повече представители на нежния пол в доминираната от мъже технологична индустрия. И когато настъпи най-дългоочакваният и емоционален момент за Селим, а и за всяка жена и бъдеща майка – тя се оттегли от работа за известно време, докато е в майчинство.

Имейлът, който помрачава щастието на една майка
Само няколко седмици след това, Селим получава имейл, в който пише, че е съкратена. И така тя стават един от стотиците хиляди служители, които биват съкратени от компаниите, които предлагат добри условия за работа.

Технологичната индустрия и обещанието, което наруши?
Според Slate сред масовите съкращения, които се извършиха в технологичния сектор през последните месеци, броят на съкратените жени е доста голям, и дори много от тях са получили неприятното известие по време на майчинство, а Селим е една от тях.

Преди известно време ви бяхме разказали за историята на мъж, служител отново в голяма технологична компания, който губи работата си по време на бащинство. Изглежда технологичната индустрия не взема под внимание социалното положение на своите служители, а трендът със съкращенията, който засега е леко овладян, заплашва всеки един представител от нея, независимо дали е на висока позиция, има голям опит или току що е станал родител и се нуждае от подкрепа.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR