27 април, 2024

New York Times представя историите на служители, които са били част от големи технологични компании и които са били засегнати от неприятните съкращения, поради икономическата криза.

През ноември месец миналата година Алекс Гейбъл получава най-щастливата новина, а именно, че е станал родител. Само няколко месеца по-късно обаче щастието му бива помрачено с известие за среща на всички служители в софтуерната компания, в която работи.

Щастието има скъпа цена
Четири часа по-късно 30-годишният г-н Гейбъл се оказал принуден да съобщи новината на съпругата си. Месеци след като е избрал компанията заради щедрата ѝ политика за отпуск по бащинство и отвореността ѝ към баланса между професионалния и личния живот, той е бил уволнен, по ирония на съдбата, докато е бил в отпуск по бащинство.

Притеснен от неприятната вест, вече безработният баща е изпълнен с притеснение за това как ще отглежда детето си.

Икономическата криза е безпощадна
Работниците в технологичните и медийните индустрии преживяват период на огромен икономичен удар. След като обсипваха служителите си с привилегии, в условията на свит пазар на труда и война за таланти компаниите се насочиха към масови съкращения, включително Alphabet, която съкрати 6% от работниците си миналия месец, и Microsoft, която съкрати близо 5%.

Това са същите компании, които през последните години разшириха обезщетенията в една конкретна област: платения родителски отпуск и обезщетенията за гледане на дете.

Днес обаче част от служителите им прекарват първите седмици на родителството в приспособяване към живота без работа. LinkedIn и Twitter са доказателство за това, със своите разкази на работници, които са били уволнени, докато са били в родителски отпуск. Това се отразява на менталното здраве, както се е случило на много съкратени работници от различни сфери, включително и на имигрантите, чиито визи са свързани с трудова заетост.

Държат ли на обещанията си големите тех компании?
Служителите в областта на технологиите смятат, че компаниите им са ги подмамили, след като са им предложили не само работа, но и начин на живот с грижи за децата, подкрепа за психичното здраве и платен отпуск.

За новите родители щедрите отпуски са част от изкушението. Много от тях са предполагали, че родителският им отпуск е свързан с някаква правна защита, и са били разстроени, когато са научили, че са попаднали в обхвата на масовите съкращения. Ползването на отпуск за отглеждане на дете не предпазва от масови съкращения, които не са свързани с отпуска, пише още по темата New York Times.

Повече подробности около материала можете да прочетете на международното издание DevStyleR.IO The Consequences of the Lay Off Trend: Losing Your Job During Fatherhood

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR