24 април, 2024

“Каква, според Вас, трябва да бъде началната заплата на Junior Developer” – това се оказва най-оспорваният въпрос в националното проучване TechPay Insights 2023.

50:50 са мненията на участвалите в проучването относно възнаграждението на начинаещите програмисти към момента. 47.22% са на мение, че заплатата трябва да бъде в границите между 1 000 и 2 000 лв., а 47.20% смятат, че сумата трябва да бъде между 2 000 и 3 000 лв. 5.14% пък е делът на отговорилите, че началното възнаграждение трябва да бъде между 500 и 1 000 лв.

В изминалите дни от старта на проучването, въпросът, освен, че се оказа особено оспорван, предизвика и бурни коментари от участващите в проучването.

Ето някои от тях*:

“Заплатата на начинаещия трябва да зависи от неговото образование и начални познания за позицията, за която кандидатства. Ако няма никакъв опит, то тогава образованието става още по-важно. Все пак не може да сравните човек завършил ФМИ с някои изкарал курсче в Софтуни, Телерик или там още n-на брой академии. Това го няма като въпрос, а е важно да го имате.”

“Заплата между 2 000 и 3 000 лв. е ниска за европейския пазар. Как ще задържаме хората в България ако не им даваме адекватен старт?!”

“Абе, много е важно какво хората, които са писали тези въпроси, влагат в “Junior Developer”. Никъде не пише какво трябва да може да прави този човек. Има ли изисквания към него няма ли – ако просто ей така започва за бройката – то може и 0 лева заплата да взема – докато се учи. Има такива фирми – като стажанти ги вземат за без пари и който покаже, че нещо може – почват да му дават по 500, 1 000 лв. заплата и така расте.”

“При нас всички почват на 2 200 лв. Няма значение – знае ли, не знае ли, на какво ще пише, какво ще тества. С колегите си обясняваме с простичко – по-малко интервюта за HR-ките и за нас. Има таргет – изпълнява се. След 3 месеца чистка и пак почваме отново. Фирмена политика”

“Какво значение има каква заплата вземат Junior-ите… Аз търся Senior-и.”

“Ако идва в офиса да ми е под ръка – 2 000 – 3 000 лв., ако иска да е само home office – повече от 1 500 – Не.”

“Ако не знае английски макс 800 лв.! Вие имали ли сте junior, който да “наглеждате” и да не знае английски? Добавете въпрос за чужд език.”

*Коментарите са с автентичния си вид, така както са написани. Коригирани са само правописни и пунктуационни грешки.

Не пропускайте да се включите в проучването тук.

Ако желаете да се включите с коментар по някой/някои от въпросите от проучването или да изразите мнение по темата като цяло пишете ни на [email protected].

Ако искате да се включите в проучването, като осигурите подаръци за участниците разберете какви са условията тук.

Ако желаете да сте партньор на проучването и да сте сред първите, които ще имат достъп до актуалните данни за 2023-та година пишете ни на [email protected].

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR