19 април, 2024

Последните данни за пазара на труда в САЩ посочват най-ниско ниво на безработица от 1969 г. насам, съобщава Reveal. Само през януари са добавени 517 000 работни места.

Във връзка с това, днес сме избрали да ви представим кои ще бъдат най-търсените професии в технологичната индустрия за тази година, както и кои ще са най-големите предизвикателства, с които ще се сблъскат разработчиците на софтуер през 2023, според проучване на Reveal.

Първите три технологични професии, които ще бъдат най-трудни за заемане през тази година са: DevOps инженер (16,39%), разработчик на анализи на данни (16,27%) и инженер по ИТ сигурност (13,4%).

Въпреки че почти всички разработчици (88,8%) работят с дизайнер или екип от дизайнери, почти половината от тяхното време (43,4%) преминава програмиране на приложения. Предизвикателството с липсата на квалифицирани разработчици се решава чрез използването на инструменти с ниско ниво на програмиране или без програмиране в 3/4 (76,8%) от организациите.

Low-code/no-code инструменти като App Builder помагат на екипите за дигитални продукти да създават приложения с визуални инструменти, които не изискват почти никакво предварително програмиране – те просто се нуждаят от екип от разработчици, за да „завършат“ приложението преди внедряването му. Този подход има за цел да улесни процеса на търсенето на разработчици, като намалява необходимостта от ръчното програмиране в области като дизайн на екрана, UX потоци, тематика и брандинг. И е възможно почти напълно да се елиминира необходимостта от ръчно настройване на HTML и CSS, например.

Според проучването на Reveal разработчиците на софтуер планират да използват по-добре ресурсите си през 2023 г., като подобрят управлението на проекти (30 %), подобрят сътрудничеството между дизайнери и разработчици (30 %), използват софтуер, който ще работи за граждански разработчици (27 %), използват отдалечен персонал (25 %) и включат каталог за данни/аналитичен каталог (25 %).

Проучването показва още, че най-големите предизвикателства при разработването на софтуер през тази година ще бъдат невъзможността да се върви в крак с иновациите в инструментите за разработчици (27,7 %), трудностите при интегрирането на трети страни (26,70 %), борбата за управление на работното натоварване (26,2 %), заплахите за сигурността (26,10 %), управлението на проекти (26,10 %) и твърде високите очаквания на клиентите (26 %).

Много от предизвикателствата, които са свързани с управлението на проекти и сътрудничеството, могат да бъдат преодолени с помощта на инструмент за цифрова производителност на работното място. Slingshot, например, помага за съгласуване на отдалечени екипи и за по-добра работна комуникация.

С възможностите за управление на проекти и задачи, управление на съдържанието, сътрудничество, анализ на данни и каталог на данни Slingshot позволява на екипите да управляват работните натоварвания по-интелигентно, да се придържат към крайните срокове и да им помага в избора на по-интелигентни бизнес решения, подкрепени с реални факти.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR