26 април, 2024

ИТ секторът и по-конкретно програмирането се разрасна бързо през последните години и се превърна в едно от най-търсените умения на днешния пазар на труда. От разработването на уеб и мобилни приложения до изкуствен интелект, програмирането промени много индустрии и реши много проблеми.

Тъй като технологиите продължават да напредват с главоломна скорост, за хората в ИТ сектора е важно да са в крак с тенденциите и да повишават уменията си с всеки изминал ден, за да бъдат релевантни на търсенето. А днес търсенето е насочено към разработката на уеб и мобилни приложения, които да улеснят още повече потребителите.

А вие владеете ли разработката на уеб и мобилни приложения? Днес ще ви разкажем за два от най-популярните framework-а създадени от Google – Angular и Flutter, какво правят те и какви са ползите от тяхното използване. С единия ще имате възможност да станете специалист в разработката на native мобилни приложения, а с другия ще създавате ефектни интерфейси за уеб и десктоп приложения.

Имате възможност да надградите професионално своите програмни умения във front end програмирането с някои от курсовете на Advance Academy:

А сега нека ви разкажем повече за тези framework-ове и с какво те са специални!

Какво е Angular?

Angular е фреймуърк с отворен код, който е разработен и поддържан от Google. Той е предимно използван за разработката на single page приложения (single page applications), но също така е подходящ и за разработка на приложения от всякакъв мащаб.
Фреймуъркът е написан на TypeScript през 2016 година. В действителност Angular е JS фреймуърк, който в основата си се базира на TypeScript. Но освен TypeScript, също така се базира и на HTML, CSS и JavaScript.

Какви са предимствата на Angular?

Angular е рамката, на която са изградени едни от най-известните уеб приложения, като например PayPal, Forbes, Gmail, Upwork и други. Благодарение на тази front end рамка програмистите имат възможност да създават големи приложения по лесен за поддръжка начин. Основните разработки с Angular са Single Page приложения, динамични интерфейси с ефектни анимации и прогресивни уеб приложения. Ако искате да стартирате работа по такива софтуерни проекти и разработки, разберете как да го направите с курса на Advance Academy – Програмиране с Angular. А ето и кои са предимствата на тази JS рамка:

Angular притежава много по-добра производителност от останалите рамки.

Благодарение на съвременните езици за програмиране – JavaScript и TypeScript, на които се базира Angular, той става много по-ефективен и оптимизиран, когато става въпрос за зареждане на страница. Бързата компилация и изобразяване на уеб страниците от страна на Angular води до по-добро потребителско изживяване, което от своя страна се отразява и на SEO-то.

MVC архитектура е една от най-впечатляващите характеристики на Angular.

Фреймуъркът стриктно следва MVC архитектурата и има вградена поддръжка за това, за разлика от останалите JavaScript frameworks.
Angular позволява на програмистите да разбият своето приложение на различни части. Като основните части са: modules (модули), които съхраняват връзката между отделните компоненти и components (компоненти), които се грижат за обработката и визуализацията на данни на екрана на потребителя. Всеки път, когато потребителя направи заявка, той се обръща към сървъра, който от своя страна връща данните към Angular. След това той обработва данните в дадения компонент и създава view, който се визуализира в браузъра на потребителя.

Приложенията, разработени на Angular са мултиплатформени.

Angular е framework, който предоставя широки възможности пред програмистите. Точно поради тази причина си струва да се научи. С Angular ще можете да правите:

  • Уеб приложения. Angular се използва най-вече в уеб разработките. С този framework вие ще можете да създавате Single Page приложения, както и прогресивни уеб приложения.
  • Десктоп приложения. С Angular ще можете да създавате приложения, които могат да се изтеглят за Mac, Windows и Linux.
  • Мобилни приложения. Angular е framework, с който ще можете също да разработвате и native мобилни приложения.

А ако сте решили, че искате да се занимавате само с програмиране на Native Mobile Apps, то Flutter е фреймуъркът, който е най-подходящ за тази цел!

Какво е Flutter?

Flutter е гъвкав framework, създаден от Google, за разработка на мобилни приложения. Чрез него програмистите имат възможност да разработват уеб и мобилни приложения, които да работят както на Android, така и на iOS. С тази front end рамка вие ще можете да създавате изключително лесно високопроизводителни приложения. А мощните графични библиотеки на рамката улесняват още повече изграждането на ефектни интерфейси.

Flutter е изграден на реактивния език за програмиране, наречен Dart, което прави разработката по-бърза и лесна от традиционните методи. А машините за компилиране и рендване използват C++ за изпълнение на Flutter разработките. Това е знак, че главна цел от създаването на Flutter е повече скорост и ефективност на приложенията.

Ако искате да развиете своите програмни умения най-вече в разработката на мултиплатформени мобилни приложения, то можете да го направите като се запишете на курса на Advance Academy – Програмиране на мобилни приложения с Flutter.

Какви са предимствата на Flutter?

Приложенията, разработени на Flutter, осигуряват добро междуплатформено изживяване.

Ако искате да създадете от един път приложение, работещо на различни платформи, то Flutter е перфектният избор. Flutter поддържа голямо разнообразие от специфични функции за всеки вид операционна система като GPS достъп, сензорни данни, камера, Bluetooth и други, които могат да бъдат добавени мигновено към вашето приложение. Всичко това можете да направите само с един plugin.

Създаването на приложения днес е по-лесно с Flutter, а освен това осигурявате и най-доброто междуплатформено потребителско изживяване. Ако искате да започнете програмирането на такъв тип кросплатформени приложения, то ще разберете как се случва магията в обучението на Advance Academy – Програмиране на мобилни приложения с Flutter.

Flutter предоставя огромен брой уиджети и библиотеки.

Уиджетите са градивните елементи на приложенията, а във Flutter имате огромен брой, от които можете да избирате. Flutter е известен с това, че прави създаването на приложения много по-лесно и по-бързо. Библиотеките и голямото разнообразие от уиджети са една от причините разработчиците да работят по-ефективно с Flutter.

Бързо презареждане (hot reload) в разработките на Flutter.

Hot reload презареждането е функция, която бе виждана само в рамки за разработки на уеб приложения, но изненада всички с появата си и във Flutter мобилните приложения. Тази рамка използва hot reload, което подобрява работата на програмистите с Flutter. Но какво представлява? Благодарение на hot reload веднага след като бъдат извършени някакви промени, те се визуализират. Тази динамичност в работата помага на разработчиците по-лесно да откриват и решават възникналите грешки в кода.

Мобилните приложения са едно от конкурентните предимства на всеки един бизнес, защото те подобряват потребителското изживяване и изграждат лоялни клиенти и потребители. Със сигурност програмистите на мобилни приложения няма да останат без работа и през следващите 10-20 години. Затова ако имаш интерес към разработката на уеб и мобилни приложения, какво чакаш? Сега имаш страхотната възможност да надградиш своите ИТ умения като стартираш своето обучение по програмиране с Angular или програмиране с Flutter.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR