25 април, 2024

Apple плати глоба от 906 милиона рубли (12,12 милиона долара) по руско антимонополно дело за злоупотреба с господстващо положение на пазара на мобилни приложения, съобщи Федералната антимонополна служба на Русия – ФАС, предадоха руски новинарски агенции, цитирани от Ройтерс.

Apple не даде веднага изявление по случващото се, но преди това “изрази уважително несъгласие” с решението на ФАС, че разпространението на приложения от Apple чрез операционната система iOS дава конкурентно предимство на собствените ѝ продукти.

През август 2020 г. ФАС установи, че компанията е злоупотребила с господстващото си положение, след което издаде директива, изискваща от Apple да премахне разпоредбите, даващи ѝ право да отхвърля приложения на трети страни от своя App Store.

Този ход последва оплакване от компанията за киберсигурност Kaspersky Lab, която заяви, че новата версия на нейното приложение Safe Kids е била отхвърлена от операционната система на Apple.

Apple е обжалвала решението на различни етапи, но не е успяла и в крайна сметка е платила глобата, заявиха от ФАС.

Друг случай посочва още една глоба за тех гиганта, но през януари, когато ФАС съобщи, че е глобила Apple с около 17,4 млн. долара за това, че уж е принудила руските разработчици да използват платежните услуги на Apple в магазина за приложения за iOS.

Преди година Apple спря продажбите на всички продукти в Русия, след като Москва изпрати въоръжените си сили в Украйна, и ограничи услугата си Apple Pay в Русия.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR