18 април, 2024

Пост на Рамона Радуйкова във Фейсбук групата DevBG-Jobs развълнува членовете, които са главно представители от тех индустрията. На пръв поглед краткият и незначим текст успя да предизвика огромен интерес със стотици коментари, реакции и споделяния. Не след дълго се появиха и мемета, иронизирайки публикацията. Питате се с какво толкова няколко реда могат да предизвикат вълна от бурни реакции? Продължете да четете…

Но първо: Коя е Рамона Радуйкова?

Рамона Радуйкова заема длъжността Co-Founder в Multispace. Друг опит, който разбираме, че има е като Contractor Relations Manager в Cosense.AI и Co-Founder в Devsense. От информацията, която е оставила за себе си в LinkedIn, става ясно, че тя обича да се наслаждава на свободата да работи отвсякъде. Един инспириращ цитат от една жена, която отнесе сериозна критика, нападки и шеги, само защото е позволила да изкаже мнението си публично и директно по тема, която се прие твърде лично от някои хора. Но дали реакциите към нея са само заради това?! И още повече дали целта на публикацията не е била пиар? Това остава загадка за повечето коментиращи. Ивана Тръмп казва, че няма лош пиар, а Рамона знае много добре как да постига целите си, независимо какви са те. И в този случай се получи повече от успешно.

Началато

Рамона Радуйкова изрази публично възмущението си от хората, които пушат по време на интервю чрез пост във Фейсбук групата DevBG-Jobs. Цитатът е публикуван без редакторска намеса:

Колеги, здравейте, включвам се след поредния казус за непристойно поведение от страна на кандидат по време на среща. Застъпвам 1 от нещата, бъдете сигурни, да пушите по време на интервю не е COOL.

Готин ден,
Рамона“,

пише Рамона Радуйкова във фейсбук групата DevBG-jobs.

Източник: Скрийншот от публикацията на Рамона Радуйкова във Facebook групата DevBG-Jobs

В публикацията на Рамона обаче има много липсващи парчета от пъзела. Най-вероятно водена от емоциите си, тя пропуска да сподели дали интервюто се е провело на живо или онлайн. Колко време е продължило? В кой момент кандидатът си е позволил “да запали” цигара и поискал ли е разрешение преди това? Тук е и моментът да отбележим, че в повечето ИТ компании, интервютата продължават с часове и да запалиш цигара, разпускайки от стреса е нещо съвсем нормално, разбира се ако си помолил за почивка. Е, може би за непушачите не е. Но както се казва, никога няма да разбереш какво му е на другия, докато не влезеш в неговите обувки. А относно пушачите – те разбират повече от добре.

Може би оскъдната и неправилно сформирана информация е по-големият виновник за нападките, които получава Рамона. Но всъщност може да извлечем някои ползи от пълната с негативизъм публикация. В коментарите се разгръщат теми, които никой не засяга през останалото време. Теми, които въпреки че изглеждат несериозни, иронични и шеговити, имайки предвид начина им на засягане и платформата Facebook, която е по-скоро за just for fun, са изключително важни, даващи сериозен повод за притеснение. Защото без работна култура и професионализъм винаги ще се разминаваш с Успеха. Съгласни ли сте?!

R.I.P. Професионализъм или Нова Реалност?

Нарушават ли се корпоративните правила и норми и излага ли на риск компанията, която би се доверила на това лице, което си позволява подобно “свободно” поведение? Корпоративен риск ли е да пушиш по време на интервю? Или просто демонстрация за ниска работна култура. Приема ли се за нормално от представителите на ИТ сектора подобно поведение и кой е най-добрият начин да реагираш? И по важното – интервюиращите биха ли си позволили да запалят цигара, докато разкъсват от въпроси избрания кандидат?

Според повечето коментиращи поста, чуждестранните компании не биха толерирали подобно поведение от страна на интервюирания. Някои определят това като ниска работна култура и липса на професионализъм.

Самата Рамона споделя още в коментар под публикацията, цитирам: „Коментарите са повече от показателни, предполагам бихте наели и вие някой инфантил“.

Източник: Скрийншот от публикацията на Рамона Радуйкова във Facebook групата DevBG-Jobs

Да, факт е, че си има правила, които трябва да се спазват и етика, на която да се държи. Но колко от хората в ИТ сектора спазват тези правила и държат на етиката – това е съвсем различен въпрос, на който могат да отговорят само и единствено професионалистите, които имат години опит зад гърба си.

Този, който е безгрешен, нека пръв хвърли камъка…

Въпреки пъстрата дъга от емоции, която предизвика Рамона с поста си, едно не става ясно и е по-скоро леко разочароващо – защо масово хората не изразяват желанието първо да се запознаят с цялата ситуацията, а след това да изказват мнение, да хулят и съдят? Защо дамата HR не е споделила по по-различен и тактичен начин своето разочарование от “професионализма” на този кандидат.  Защо един такъв малък и незначителен казус се радва на толкова гласност? Много шум за нищо, казват някои.

Много скоро ще Ви представим материал, който описва политиката на компаниите, какво днес е “новото нормално” в ИТ индустрията и защо ако еднополовите семейства и изборът за някакъв пол не правят впечатление никому, една запалена цигара, при неясни обстоятелства, по време на интервю би предизвикала подобен дигитален земетръс…

Материалът е редактиран след сигнал от Рамона Радуйкова.
Текстът преди корекциите е следният:

„…Тя твърдо застава зад мнението си, че да се пуши по време на интервю, никак не е COOL.“

„Самата Рамона твърди в коментар, че редица фирми не приемат пушенето по време на интервю за нормално, определяйки смелчагата за “инфантил”.“

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR